TENIS

Đoković: Promjene u tenisu su neophodne

Novak Đoković je organizovao vanredno obraćanje medijima povodom najnovijeg sukoba Asocijacije teniskih profesionalaca koju vodi i krovne teniske organizacije – ATP.

Osim Đokovića, na konferenciji se obratio i suosnivač PTPA, Vasek Pospišil, kao i Adam Leri, izvršni direktor organizacije.

– Naš cilj je da pomognemo igračima. Hvala svima koji su se priključili, jer vi ste hrabri. Vi ćete pisati istoriju – rekao je Leri.

Potom je riječ preuzeo Pospišil.

– ATP je uradio nevjerovatne stvari za tenis. Zahvalan sam im, ali neke činjenice nije moguće ignorisati. Mi želimo da tenis nastavi da raste i da radimo na iskrenosti – naveo je on.

Red je onda došao i na svjetskog tenisera broj jedan.

– Za kratak period smo napravili nešto na šta smo ponosni. Hvala, Vasek, hvala, Adame, što ste pomogli. Naš cilj je da stvorimo uslove kako bi igrači bili prihvaćeni – istakao je Đoković.

U ovoj “borbi” je Đokoviću inspiracija i Nikola Pilić.

– PTPA predstavlja igrače i želi fer uslove za sve, da bude transparentna. Bio sam član savjeta ATP igrača, bio sam zatvorenik, dijelio sam tu ulogu. Probali smo tradicionalnim načinom, a sada i drugačijim da napravimo razliku za igrače. Ništa nije garantovano, mi smo mlada organizacija koja uči, voljeli bismo da što više igrača bude u ovoj organizaciji, treba nam vaša pomoć, da prepoznate zašto smo osnovani… Niki Pilić me je inspirisao, on je osnovao ATP, bio je moj trener i mentor, čuo sam mnogo priča o njemu, o tome kako igrači moraju da se ujedine – kaže Đoković.

Uslijedilo je pitanje o tome koliko PTPA broji članova i o kojim se igračima radi, na šta je Leri rekao:

– Više od 70% igrača sa ATP tura je u organizaciji, a onda Pospišil dodao:

– Kada smo izašli sa ovom pričom govorili smo o našoj misiji i sada smo ponosni na to šta smo uradili do sada. Stotine tenisera i teniserki je u organizaciji, želimo da rastemo, regrutujemo i dalje i mislim da će nas biti sve više.

U rad Novakove organizacije bi uskoro mogla da se uključi i Serena Vilijams, otkrio je srpski teniser.

– Počeli smo u avgustu prošle godine i očigledno je da nije lako da se sinhronizujemo – mislim na muški i ženski tenis. Ipak, razgovarao sam s najboljim ženskim teniserkama, pričao sam sa Serenom Vilijams, pričaću opet sa njom i njenim mužem, osnivačem Redita, koji podržava ovo i ima ideje koje bi htio da podijeli sa nama – otkrio je Đoković.

Takođe, pričali su sa dosta bivših tenisera.

– Ne tako veliki broj igrača sa ATP tura nije dobro upoznat sa poslovnom stranom tenisa; ako ova organizacija uspije to da obezbijedi, prije svega činjenice i transparentnost, ako edukujemo sve – to je već uspjeh – istakao je Đoković.

Srpski teniser je potom izjavio kako nijedna od akcija PTPA nije protiv ATP.

– Ne idemo protiv ATP, želimo da sarađujemo s njima… Vidjeli ste kako to funkcioniše u NBA, tako bismo i mi željeli – objasnio je on.

Bolja zarada slabije rangiranih tenisera bi mogla da bude praksa i nakon perioda prekida sezone zbog korona virusa, što je ideja Đokovića i Pospišila.

– I najbolji teniseri, koji dobro zarađuju, shvataju da i ostali moraju bolje da žive. Novak i ja smo planirali da pregovaramo sa organizatorima grend slemova i ostalim teniserima/teniserkama. Svi su se složili da se odreknu procenta kako bi slabije rangirani više zaradili – dodao je Pospišil.

Na pitanje o tome kako se ATP buni zbog njegovog dolaska u PTPA i organizacije generalno, Adam Levi je poručio:

– Mi želimo da sarađujemo sa njima, nećemo da pričamo šta ćemo ili nećemo uraditi ako oni ne budu to željeli. Teniska industrija ne treba da priča hipotetički, imam vjere u to da će se i oni ponašati kao mi i da će to biti dobro za sport – kazao je direktor PTPA, a Pospišil se nadovezao:

– Trenutno imamo većinu tenisera na našoj strani i u jednom trenutku, ako dođemo u ugao, moraćemo da vidimo neku drugi način da se dogovorimo.

– Razlika je u tome što se 1972. godine ATP osnovan kao unija igrača, a sada to nije. Velika je razlika, postoji partnerstvo 50-50 na papiru… Potrebna nam je transparentnost na svim nivoima . Pošto sam bio u ATP savjetu igrača, vidio sam da je sistem takav da je nemoguće napraviti razliku poput povećanje finansijskog udjela za igrače. Kada vidite kako funkcioniše sistem, onda vidite da igrači nisu predstavljani na način na koji zaslužuju – zaključio je srpski teniser.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

2 Comments

  1. Povratni ping: Betkick
Back to top button