ODBOJKA

Terzić pred Italiju: Brankica ima problema, ostale su zdrave

Odbojkašice Srbije, svjetske šampionke, dvostruke uzastopne evropske prvakinje i olimpijske vicešampionke iz Rija, na Ubu započinju posljednji dio priprema, dvije nedjelje prije polaska za Tokio.

Selektor Zoran Terzić na okupu ima 17 igračica, od kojih će njih 14 krenuti put Japana, a samo 12 dobiti dozvolu da brane boje Srbije na Olimpijskim igrama.

– Od maja smo na okupu i odradili smo veliki posao, mada nismo bili kompletni u većem delu priprema. U poslednje vreme van stroja je najčešće Brankica Mihajlović, zbog povrede leđa. Odradila je preglede, kontrole, ima određenu terapiju, trenira dosta sa Vladimirom Bankovićem i videćemo koliko će uopšte biti spremna za nastup na Olimpijskim igrama – kaže Terzić.

Ostale igračice su, po riječima selektora, u dobrom fizičkom stanju.

– Neko manje, neko više, ali verujem da ćemo do početka Igara svi biti spremni za ono što nas čeka u Tokiju.

Slijede i tri prijateljske utakmice protiv Italije, prva na Ubu 5. jula (20 časova), a druga i treća na Banjici, 7. i 9. jula (od 19, odnosno 18 časova).

– To su za nas prvi i jedini prijateljski mečevi do početka Olimpijskih igara, pošto su otpale neke varijante da igramo utakmice u Japanu. Samim tim, biće jako važno da prenesemo na teren ono što smo radili na pripremama. Drago mi je što će biti i publike, ta veza između devojaka i navijača je posebno važna pred ovako velika takmičenja – rekao je selektor Srbije.

Nedavno završena Liga nacija pokazala je kakvu budućnost ima srpska odbojka?

– Devojke su igrale dobro, onako kako smo očekivali, možda i malo bolje. Pogotovo taj prvi deo, dok nisu krenule povrede. Iskreno govoreći, nama je bilo najbitnije da vidimo ko može da se priključi seniorskom timu?

Izbor je pao na Katarinu Lazović, Jovanu Kocić i Saru Carić?

– U ovom trenutku najveći dobitak za reprezentaciju je Jovana Kocić! Pokazala je visok nivo igre tokom celog turnira. Tu su i Lazović i Carić, a bilo je još nekoliko devojaka koje su u Riminiju pokazale da na njih može da se računa u budućnosti.

O samom turniru Lige nacija, selektor Srbije rekao je i ovo:

– Mislim da smo na početku turnira mogli da prognoziramo plasman ekipa i ono što smo videli na kraju je i najrealnije. Da su se Kineskinje okupile malo ranije, sigurno bi došle do fajnl-fora, a ovako je Japan to iskoristio. Tursku smo videli kao najbolju evropsku selekciju, a Amerika je pokazala da ima dve ravnopravne startne postave. Uz nas, Italiju i Kinu, to su selekcije koje će se i u Tokiju boriti za medalje.

Srbija će poslije tri meča protiv Italije i još nekoliko dana priprema, 15. jula krenuti put Japana.

– Verujem da ćemo imati i dovoljno vremena da se priviknemo na vremensku razliku, ali i klimatske promene. Naravno, videćemo kakva je situacija sa koronom, moraćemo da budemo jako oprezni – dodaje Terzić.

Prvi rival u Japanu je Dominikanska Republika?

– Iskreno, nisam gledao nešto puno mečeva iz Lige nacija, ali jako dobro znamo sve te igračice. Uvek su snažne, visoke, neugodan rival. Ipak, nadam se da će i na tom meču sve zavisiti isključivo od nas – rekao je na kraju Zoran Terzić.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button