ODBOJKAOSTALI SPORTOVI

PRVI PORAZ ODBOJKAŠICA U KINI Dominikanke postaju noćna mora za Srpkinje

Odbojkašice Srbije izgubile su od Dominikanske Republike sa 3:1 u setovima, u prvom meču 5. kola A grupe olimpijskih kvalifikacija u Kini.

Prvim porazom u Ningbou, aktuelne dvostruke šampionke planete iskomplikovale su situaciju u grupi, pa će u mečevima protiv Holandije (subota, 10 časova) i Kine (nedelja, 13:30), imati imperativ pobede.

Od samog početka meča protiv Dominikanske Republike bilo je jasno da će Srbija imati težak zadatak. Povele su šampionke Severne i Srednje Amerike 4:1, Srbija je imala 9:7, a od rezultata 14:14, na servise Giljen i uz nekoliko grešaka naših odbojkašica, na semaforu je zasijalo zabrinjavajućih 15:20! Ulazak Mirkovićeve i Bjelice doneo je i izjednačenje (21:21), ali je od 23:23 usledila prvo servis greška Katarine Lazović, a onda i blok Žinejri Martines na Tijani Bošković – 23:25. „Suma-sumarum“; 10 grešaka Srbije, skupo je koštalo našu selekciju.

U drugom setu usledila je puno bolja igra srpske reprezentacije. Mlada Aleksandra Uzelac „prošla“ je nekoliko napada iz „zone četiri“ i značajno rasteretila Tijanu Bošković. Zato je naša najbolja odbojkašica odigrala sjajno u drugom delu seta i od rezultata 14:14, odvela Srbiju na „plus 4“ (18:14). Do kraja drugog perioda više nije bilo neizvesnosti, pa je naša selekcija stigla do izjednačenja – 1:1.

Međutim, već na početku trećeg perioda, selektor Srbije Đovani Gvideti promenio je postavu koja je dobila prethodni set. Zaigrala je Lozo, umesto Buše i počelo je loše. Povele su Dominikanke 9:3, bilo je i 14:8, a onda su ponovo naše devojke načinile ogroman napor da stignu (17:17), pa čak i prestignu svog rivala (20:19), poenom Tijane Bošković.

Nažalost, radost je kratko trajala. Pulenke Markusa Kvika dobrim prijemom stizale su do kvalitetnih napada, a kad je Brajlin Martines prošla kontru za 23:21, bilo je jasno da nam odlazi još jedan set. Na kraju je Gaila Gonzales rešila situaciju u napadu iz zone jedan i Dominikana je ponovo povela na ovom meču – 2:1 (25:23).

Četvrti set, nažalost, priča za zaborav. Opet je Gvideti loše menjao, Srbiju je izdao i servis, a protivnice su igrale sve čvršće, pa su pri vođstvu 19:12 imale pobedu u rukama. Poslednja nada da bi se moglo do nekog čudesnog preokreta, ugašena je pri rezultatu 21:16, kada naša selekcija nije iskoristila tri kontre, da bi na kraju libero Dominikanki Brenda Kastiljo refleksnom reakcijom, ramenom poslala loptu u polje Srbije, što je bila tačka na ovaj susret.

U našoj reprezentaciji Tijana Bošković je osvojila 32 poena, Aleksandra Uzelac je dodala 12, a Sara Lozo osam. U igru su ulazile sve igračice osim drugog libera Teodore Pušić i četvrtog srednjaka Hene Kurtagić, koja je prvi put „ušla u zapisnik“ na ovom Turniru.

Kod Dominikanki, koje su sada na tabeli odmah iza Srbije, zbog nešto slabijeg set-količnika, Gaila Gonzales je osvojila 18 poena, Brajlin Martines 16, a Izabel Penja 13. Sportklub.rs

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button