OSTALI SPORTOVI

Olimpijsko selo otvoreno u tišini

Deset dana prije početka Olimpijskih igara u Tokiju službeno je otvoreno Olimpijsko i Paraolimpijsko selo u kojem će biti smješteno oko 18.000 sportista i zvaničnika.

Uobičajeno vesele svečanosti popraćene odbrojavanjem dana i sati do početka Olimpijskih igara, zasjenjene su sve većom zabrinutošću lokalnog stanovništva zbog održavanja Igara u doba borbe protiv širenja virusa korona.

Tokio je od ponedjeljka ušao u četvrt i period stanja opšte opasnosti zbog pandemije, a ove će mjere ostati na snazi do 22. avgusta, daleko iza datuma završetka Igara.

Olimpijsko i Paraolimpijsko selo smješteno je u Tokijskom zalivu, prostire se na 44 hektara na kojima je izgrađena 21 zgrada za stanovanje sportista i službenih osoba.

Olimpijske delegacije su već počele da dolaze u Tokio, a do kraja sedmice bi u Olimpijskom selu trebalo da se smjesti već više od 2.200 takmičara. Nažalost, među onima koji su već stigli u Tokio pojavili su se prvi slučajevi zaraze, što je povećalo zabrinutost među ionako skeptičnim građanima Japana, da će održavanje Igara uticati na širenje zaraze u njihovoj zemlji. Dva člana olimpijskog tima Ugande, jedan srpski sportista i član izraelske reprezentacije imali su pozitivne rezultate na testiranju.

Olimpijsko selo je u uobičajenim okolnostima mjesto druženja sportista koji dolaze iz svih krajeva svijeta, mjesto za za zabavu i opuštanje. No, u Tokiju toga neće biti.

Na snazi su oštre protivepidemijske mjere, prema kojima svi stanovnici sela uvijek moraju držati najmanje dva metra razmaka jedni od drugih. Njihovi susreti moraju biti što kraći, bez ikakvog kontakta, a duže zadržavanje nije dopušteno ni u kantinu. Nošenje maski je obvezno pri svakom izlasku iz soba. Sportistima je zabranjen bilo kakav kontakt s domaćim stanovništvom, a uskraćeni su im i turistički obilasci lokalnih znamenitosti.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button