OSTALI SPORTOVI

TRAŽI SVOJU PENZIJU Milorad Čavić tužio Plivački savez

U Višem sudu u Beogradu počelo je suđenje po tužbi Milorada Čavića protiv Plivačkog saveza Srbije (PSS).

Naš legendarni sportista je presavio tabak, jer PSS nije u roku podneo prijavu nadležnom Ministarstvu na osnovu koje bi on od svoje 35. godine primao nacionalno priznanje.

Zato na prvom ročištu Čavić nije krio da mu je veoma teško što mora na ovakav način da ostvari svoja prava.

“Tužba je podneta protiv PSS, jer nije u roku, u skladu sa Uredbom koja definiše tu oblast, podneo prijavu Ministarstvu omladine i sporta i zbog toga je Milorad Čavić sada u situaciji da nacionalno priznanje može da ostvaruje posle 40. godine, a ne posle 35. kako je Uredba u tom periodu glasila”, objasnio je posle ročišta advokat Vlastimir Ilić, koji zastupa Čavića.

Naime, po Uredbi iz 2006, koja je izmenjena godinu dana kasnije, Čavić je pravo na nacionalno priznanje stekao obaranjem svetskog rekorda na 100 m delfin na EP u malim bazenima 2003. u Dablinu i osvajanjem srebra na 100 m delfin na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu.

Po tadašnjoj Uredbi, Milorad je od 35. godine, koju je napunio 31. maja 2019, imao pravo da dobija nadoknadu od dve i po prosečne plate svakog meseca.

Međutim, kako je rekao, uoči svog 35. rođendana saznao je u MOS da nemaju prijavu iz PSS na osnovu koje bi ostvario svoje pravo.

Milorad je naglasio, uz opasku da je prošlo 15 godina, da je posle Igara u Pekingu 2008. potpisao “hrpu papira” i da mu je tada u Savezu rečeno da više o tome ne mora da razmišlja.

“Mislio sam da sam tim potpisivanjem ostvario pravo na nacionalno priznanje”, naglasio je Čavić.

Zato i ne krije da je bio iznenađen kada je saznao da svoje pravo neće moći da ostvari od 31. maja 2019.

“Bio sam u šoku. Tada su mi savetovali da je jedini način da ostvarim svoje pravo da podnesem tužbu. Teško mi je što sam morao da podignem tužbu, jer je PSS zahvaljujući mojim rezultatima iz treće kategorije skočio u prvu, dobio je i sponzore… Emotivno mi je teško to što me poslednjih godina Savez ne zove. Trener sam, držim radionice, radim u SAD, pozivali su me iz Hrvatske, UAE, Meksika, Kanade. Svi me zovu osim iz mog Saveza”, istakao je Čavić.

Prvi čovek srpskog plivanja Boris Drobac je naglasio da je predsednik Saveza od 2015, da nije upoznat sa svim detaljima, osim iz medija.

Podsetio je da je u to vreme predsednik bio Dušan Dimitrijević, koji je preminuo 2014. godine. Naglasio je i da je protiv Saše Mirčetića, koji je tada bio prvi administrativac, bilo vođeno više sudskih sporova.

Trener ostvario pravo

“U arhivi nismo mogli da nađemo nijedan papir. Tražili smo od Ministarstva, ali oni nam nisu odgovorili na naš zahtev. Arhiva iz tog perioda je nepotpuna, čak je rečeno da je izgubljena dokumentacija i hard-disk. Nesporno je i da se Milorad Čavić obratio Savezu 2019. godine za izdavanje potvrde o ostvarenim uspesima, što je i urađeno”, naglasio je Drobac.

Ilić: Nadamo se mirnom rešenju

“U Nekim smo pregovorima, postoji mogućnost i da se spor mirno reši. Nadamo se da će i država dati svoj doprinos i pomoći Čaviću da dobije ono što mu pripada i što je zaslužio”, kaže Vlastimir Ilić, advokat Milorada Čavića.

Drobac: Trener ostvario pravo

“Ne znam da li postoji evidentirana prijava. U Arhivi, koja je nepotpuna, nema je. Čudno mi je kako je trener Petar Popović ostvario svoje pravo, a Milorad nije za isti uspeh”, primetio je predsednik PSS Boris Drobac.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button