OSTALI SPORTOVI

Čudo od djeteta iz Tunisa i svjetski rekord Australijanki

Junak dana na Olimpijskim igrama u Tokiju je tunišanski plivač Ahmed Hafnaui koji je osvojio zlato na 400 metara slobodnim stilom, dok je prvi svjetski rekord postavila štafeta Australije 4×100 metara slobodnim stilom.

One su prethodni najbolji rezultat svih vremena, postavljen prije tri godine, popravile za skoro pola sekunde i sada iznosi 3:29.69.

Ipak, otkrovenje je jedva punoljetni Tunišanin koji je u trci na 400 metara slobodnim stilom uspio da iznenadi favorite i uz sjajan finiš dopliva do zlatne medalje. Hafnaui je na ovaj način pokazao da Tunis ima adekvatne nasljednike sjajnog Usame Melulija, koji je do ovog trenutka bio jedini osvajač olimpijskih medalja za ovu zemlju na plivačkim takmičenjima.

Hafnaui je na kraju trku završio u vremenu 3:43.36, ispred Australijanca Meklahlina, dok je posljednje mesto na pobjedničkom postolju zauzeo Amerikanac Kiran Smit sa 3:43.94.

Velikog razloga za slavlje ima i domaćin Igara. U sjajnoj finalnoj trci na 400 metara mješovito za žene, japanska plivačica Jui Ohaši u finišu je praktično otela već viđeno slavlje američkim plivačicama Vejant i Flikinger, koje su na kraju uzele srebro i bronzu. Dok je aktuelna svetska i olimpijska rekorderka legendarna mađarska Katinka Hosu ostala bez medalje, završivši tek na petom mjestu.

Amerikanci su ipak došli do prvih zlatnih medalja na Igrama. Na trci 400 metara mješovito za muškarce najbolji je bio Čejs Kališ u vremenu 4:09.42, ispred zemljaka Džeja Literlenda sa 4:10.28. Bronzanu medalju osvojio je Australijanac Smit sa 4:10.38.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button