FORMULAMOTOSPORT

Hamilton: Želimo nepristrasne stjuarde

Vozač Mercedesa Luis Hamilton rekao je da bi ove sezone “nepristrasni stjuardi” trebalo da donose odluke.

Hamilton je to izjavio u sred burnog perioda u vezi sa donošenjem odluka u Formuli 1, nakon što je prošle sezone u posljednjoj trci šampionata u Abu Dabiju, posle kontroverznih odluka direkcije trke izgubio šampionsku titulu, kada ga je u posljednjem krugu pretekao Maks Verstapen iz Red Bula.

Međunarodna automobilska federacija (FIA) napravila je promjene, a sa funkcije direktora trka smijenjen je Makl Masi.

U Barseloni su počela predsezonska testiranja, a Hamilton je upitan kako nova struktura može pomoći dosljednosti u donošenju odluka.

– Moramo da osiguramo da imamo i nepristrasne stjuarde. Vozači, neki su veoma dobri prijatelji sa određenim osobama, neki putuju sa određenim osobama i imaju tendenciju da im se neki od njih više sviđaju. Mislim da su nam potrebni nepristrasni ljudi kada dođe do donošenja odluka – rekao je Hamilton.

Hamilton je rekao i da želi više žena u sobi za stjuarde i da je to odličan način za promovisanje različitosti.

Nije jasno na koga je Hamilton mislio kada je govorio o pristrasnosti, a direktor Mercedesa Toto Volf ne slaže se izjavom vozača svog tima.

– Mislim da nam je potreban profesionalizam među stjuardima. Da budem iskren, ne mislim da postoji svjesna pristrasnost. To su pametni ljudi. Najvažnije je, bilo da govorimo o direkciji trke, podršci koju će ona imati u bazi ili o stjuardima, mora postojati standard – naveo je Volf.

Sa njim se složio i kolega iz Red Bula Kristijan Horner.

– Složio bih se sa Totom, mislim da ne postoji namjerna pristrasnost. Nisam znao da neki stjuardi putuju sa vozačima na trke. U Mohamedu (ben Sulajemu) imamo predsjednika (FIA) koji želi da ojača strukturu i uvede ekvivalent VAR-a. Misli da je obezbjeđivanje bolje infrastrukture za donošenje jasnijih odluka sa jasnijim pravilima nešto čemu bi trebalo težiti – naveo je Horner.

– Ali, sigurno ne mislim da je bilo pristrasnosti bilo kog stjuarda u prethodnim sezonama – dodao je on.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button