EUROKUPOVIFUDBAL

ZVEZDA U GLAZGOVU Neka se ponovi 1991.

Glazgov. Rendžers. Svima u Crvenoj zvezdi grad i klub iz Škotske izazivaju posebne emocije na sam pomen njih.

Preko “policijaca” je Zvezda došla do titule prvaka Evrope 1991. godine, a 2008. imala bolnu epizodu kada je na tragičan način zaustavljena na posljednjem stepeniku ka prvom plasmanu u Ligu šampiona.

Kako se (nešto stariji) zvezdaši više sjećaju prvog, jačeg iskustva, iako su i prije toga međusobno igrali, ali ne toliko antologijske duele, mogu da se povuku parele sa gostovanjem sadašnje generacije crveno-belih u Glazgovu.

Male, ali mogu…

Pred susret Rendžersa i Crvene zvezde u osmini finala Lige Evrope, prvo na čuvenom Ajbroksu sa preko 50.000 mjesta.

Od “okrnjenog” šampionskog tima iz Barija, odnosno sezone 1991/1992, Zvezda nije igrala utakmicu u “dubljoj” fazi.

Naravno da je bilo važnijih mečeva i onih za i u eliti, tu nema dileme, ali gledajući čisto kroz prizmu datuma, koji govori i koliko ste bili uspješni na evro sceni, Zvezda ovakav meč nije imala ravno 30 godina.

Još od gostovanja Andrelehtu u Briselu 15. aprila 1992. godine, kada je poražena 3:2 i ostala bez drugog uzastopnog finala, velikan sa stadiona “Rajko Mitić” nije zagazio toliko duboko u “evropskoj šumi”.

Da, jeste fudbal promijenio u velikoj meri, kao što i dva tima Crvene zvezde i takmičenja ne mogu da se porede, ali isto tako i “suve” činjenice govore da će aktuelni osvajač srpske “duple krune” izaći na evrpopski megdan u martu, što mu se nije desilo dugo.

Neko bi rekao i predugo.

I upravo zato su izabranici Dejana Stankovića dobili pravu premiju, nataloženu iskustvom prethodnih godina, ali i prvim mjestom u grupnoj fazi LE jesenas, da uživaju u tako atraktivnom meču i još atraktivnijem stadionu, uopšte i okruženju.

Naravno da niko ne smije da pomisli da je rezultat nevažan i da bi trebalo bilo ko u Zvezdi da se zadovolji učinjenim do sada.

Jeste napravljen veliki uspjeh, što će i klupske knjige da označe crvenim slovima, ali u fudbalu nema šta je bilo juče, zaboravljaju se (na kratko) Braga, Ludogorec i slični podvizi, pa se gleda samo šta će biti danas i sutra.

To “danas” je baš danas (četvrtak) i prilika za novi izazov da crveno-beli dodatno pomjere granicu i izbore mjesto u četvrtfinalu, ove sezone, ojačane Lige Evrope.

Neće im biti lako, naspram sebe imaju tim koji jeste na papiru skuplji, koji je na moćan način eliminisao Borusiju iz Dortmunda, ali je Zvezda u bliskoj prošlosti izbacivala i jače, pa nema razloga da postoji bilo kakav strah od “policajaca”.

Makar nosili značke, lisice i vatreno oružje, nošeni preko 50.000 bučnih navijača sa tribina Ajbroksa.

Svjestan toga je i trener Dejan Stanković.

– Uvek je lepo igrati pred punim stadionom, posebno zbog svega što se dešava u poslednje vreme . Srećan sam što će biti 55.000 ljudi. Naš zadatak je prevashodno donesemo dobar rezultat i da, kao što će Rendžers imati jak vetar u leđa od navijača, tako ćemo imati i mi u Beogradu. Dužni smo da dođemo sa dobrim rezultatom – rekao je Stanković u najavi utakmice.

Ostaje da se vidi šta je Stanković spremio iz svog specijala za “uniformisanog” rivala i kakvu taktiku.

Posebno je baš za velike utakmice spremao iznenađenja.

Iznenađenje će biti ako ne bude iznenađenja.

Koliko djelotvorno će biti saznaćemo nešto malo prije 23 sata. B92

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

3 Comments

  1. Povratni ping: advice
Back to top button