BIHFUDBAL

PRVA LIGA RS: Derbiji odlučuju putnika u elitu

Iako je do kraja prvoligaške trke ostalo još sedam kola, već sada je jasno da nas očekuje nikad zanimljivija trka za šampiona i ekipu koja bi naredne sezone trebalo da igra u premijerligaškom društvu.

Fudbaleri Krupe trijumfom u derbiju 23. kola Prve lige Republike Srpske nad Slobodom od 1:0 napravili su veliki korak ka tituli, jer sada Novograđanima bježe četiri boda, a uz to imaju i pobjede u oba međusobna susreta, što bi možda moglo biti i ključno na kraju prvenstva. Međutim, to ne mora ništa da znači, jer bi se situacija već poslije narednog kola mogla drastično promijeniti. Naime, izabranici Vladimira Ilića gostuju u etno-selu Stanišići kod Zvijezde 09 i u slučaju neuspjeha na vrhu tabele bi baš “proključalo”.

Ovo će biti prvi od pet velikih derbija koji nas očekuju do kraja prvenstva, odnosno prvi od mečeva u kojima će snage međusobno odmjeriti četiri vodeće ekipe, koje su realno još uvijek u igri za titulu. Kada se uzmu u obzir samo te utakmice, Krupa i nije baš u povoljnoj situaciji, jer će morati na noge i Slogi u Doboj, tako da bi njihova prednost u ova dva susreta mogla ili da se poveća ili u potpunosti istopi.

U Slobodi su očekivali da neće izgubiti u kanjonu, ali im ni penal nije bio dovoljan da savladaju golmana domaćih. Međutim, na “Mlakvama” su odahnuli bar sa druge strane, jer je žalbu Kozare na igranje Franka Abrega Prvostepena komisija Fudbalskog saveza Republike Srpske odbila, tako da ostaju na 52 boda. Problemi za četu koju sa klupe predvodi Duško Vranešević mogli bi nastati u 26. i 28. kolu kada gostuju prvo Zvijezdi 09, a potom i Slogi. U slučaju dobrih rezultata vjerovatno bi do posljednjeg kola ostali konkurentni u borbi za titulu, a ako ne bude tako, bio bi to i oproštaj od šampionskih ambicija.

Iako imaju pet bodova manje od lidera, u Zvijezdi 09 imaju svoju računicu jer će ugostiti sva tri direktna rivala – pobjede u tim duelima osnovni su preduslov za prvo mjesto. Iskusni stručnjak koji je ekipu preuzeo u zimskoj pauzi ima igrače koji bi mogli da ostvare zacrtane planove i tako bi se početak saradnje predsjednika kluba Borisa Stanišića i još uvijek fudbalera Real Madrida Luke Jovića pokazao kao pun pogodak.

Svoju računicu imaju i na dobojskim “Lukama”, iako za liderom takođe zaostaju pet bodova. Sloga će biti domaćin Krupi i Slobodi, gostovati kod Zvijezde 09 i sa dobrim rezultatima u ovim susretima može i do šampionske titule.

Naravno, sva četiri konkurenta za titulu uz ove mečeve imaju i duele sa drugim prvoligašima, koji sigurno neće biti nimalo laki, a svaki izgubljeni bod do kraja prvenstva mogao bi da znači i oproštaj od šampionskih snova. (Glas Srpske)

Međusobni dueli

24. kolo: Zvijezda 09 – Krupa

26. kolo: Sloga (D) – Krupa

26. kolo: Zvijezda 09 – Sloboda (NG)

28. kolo: Sloga (D) – Sloboda (NG)

29. kolo: Zvijezda 09 – Sloga (D)

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

Back to top button