OSTALI SPORTOVI

SPEKTAKL NA VODI Čarobno veče ispod zidina Kastela, košarkaška krajica dala znak za start SP u raftingu

Spektakularnim vatrometom na tvrđavi Kastel kome je prethodio defile u čamcima na Vrbasu svih zemalja učesnica otvoreno je Svjetsko prvenstvo u raftingu koje se od sutra do 1. jula održava na Vrbas u Banjaluci i Tari u Foči.

Prelijep ambijent ispod zidina tvrđave kastel, veliki broj publike, predstavljanje zemalja učesnica… Počelo je zaista čarobno. Prvenstvo je zvanično otvorio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, a rafting plamen upalila je košarkaška kraljica Slađana Golić.

– Vodimo odgovorne poslove da očuvamo mir i stabilnost, a ovo što je napravila rafterska zajednica je pravi podvig. Saradnja među ljudima i narodima može da da uvijek ono najbolje što pokazuje i ovaj primjer. Svi zajedno moramo biti ponosni na Banjaluku, Republiku Srpsku i Rafting klub Kanjon. Ostalo mi je još samo da Svjetsko prvenstvo u raftingu proglasim otvorenim i da svim učesnicima poželim mnogo sreće i uspjeha – rekao je Dodik.

Tokom devedesetominutnog programa veliki broj gledalaca koji se okupio na obali Vrbasa, ali i onih koji su uživo posmatrali prenos putem RTRS imali su mogućnost da vide brojna iznenađenja koja je priredio tehnički organizator šampionata Rafting klub Kanjon. Između ostalog na rijeci Vrbas bila je postavljena platforma sa zastavama svih zemalja učesnica, njih 22, a iznad korita rijeke Vrbas bilo je 12 sajli na kojima su bile ribe u bojama zastava učesnica. Gost svečanog otvaranja bila je najveća muzička zvijezda Banjaluke i predstavnica BiH na pjesmi Evrovizije Marija Šestić.

Direktor prvenstva Aleksandar Pastir vjeruje da će takmičenje proteći u najboljem redu.

– Dobro došli na otvaranje 19. IRF Svjetskog prvenstva u raftingu, dobro došli u Banjaluku i dobro došli na naš Vrbas. Ponosni smo što po drugi put Rafting klub Kanjon ima to zadovoljstvo da organizuje Svjetsko prvenstvo u raftingu, prvi put u R-4 kategoriji i drago nam je da možemo reći da smo organizacijom ovog prvenstva jedini u svijetu uspjeli da organizujemo rafting takmičenja na svim nivoima i u svim kategorijama. Pored dva Svjetska prvenstva, ime nas kao organizatora ispisano je i na tri Evropska prvenstva, dva Svjetska kupa, 15 Evropskih kupova, i veliki broj nacionalnih takmičenja. Baviti se ovim poslom znači većinu svog vremena uložiti u organizaciju i sve što ona nosi sa sobom. Zato želim da iskoristim ovu priliku i iskreno se zahvalim mojoj porodici, prijateljima, svim članovima Rafting kluba “Kanjon”, koji su na kraju krajeva kao članovi moje porodice, a koji me podržavaju i zbog toga podnose žrtvu, i bez njihove podrške sve ovo ne bi bilo moguće. I uvijek me svi pitaju zašto sve ovo radim i koji je motiv – moj motiv ste svi vi. Posebno sam ponosan na podršku Grada Banjaluka i Vlade Republike Srpske, koji su omogućili da se ispuni san koji smo sanjali godinama, a to je noćna staza u kanjonu Tijesno. Vrbas i Tara zaslužuju sve najbolje epitete koje su dobili svih ovih prethodnih godina, i koje i danas čujemo od naših takmičara i turista kada vide naše rijeke.  Želim da pozdravim sve članove kluba, volontere, organizatore koji su danonoćno radili. Svim zvaničnicima IRF-a dugujemo zahvalnost, zbog povjerenja u našu ogranizaciju, i mislim da smo to povjerenje u potpunosti opravdali. Pozivam vas da naredna tri dana posjetite kanjon Vrbasa, podržite naše takmičare, i prisustvujete demonstraciji vještina najboljih timova svijeta u raftingu – rekao je Pastir.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković je rekao da je ponosan što je najveći grad Srpske uz Foču domaćin ovog velikog takmičenja.

– Najavljivali smo ovo najveće, najspektakularnije otvaranje Svjetskog prvenstva u raftingu u Banjaluci i dočekali smo ga! Danas svi zajedno možemo da budemo ponosni što smo domaćini nečega što nije lokalnog, balkanskog ni evropskog, nego svjetskog nivoa. Grad Banjaluka od samog početka uložio je sve svoje, maksimalne kapacitete u organizaciju jednog ovakvog, svjetskog događaja. To za naš grad predstavlja veliki značaj. Svima vama koji ste ovdje, želim da se ugodno osjećate u najljepšem gradu, u gradu koji ima dušu, koji zna šta je sport, u kojem gostuju velikani. U gradu koji je sinonim za prirodu i sve prirodne ljepote. Nadam se da ćemo biti dobri domaćini, sigurno je da ćemo dati sve od sebe. Uvjeren saj da će Banjaluka i u budućnosti biti domaćin ovakvih događaja. Srećan je i ponosan onaj grad koji ima ovakvu rijeku, ovakve ljude ali i ovakve goste. Banjaluka nije Banjaluka bez Vrbasa niti Vrbas može bez naše Banjaluke – rekao je Stanivuković.

Domaćin drugog dijela šampionata biće Opština Foča, a na rijeci Tari odvijaće se posljednja disciplina Svjetskog prvenstva spust koji je na programu 1. juna.

– Dragi sportisti, turistički radnici, dragi gosti, srdačno vas pozdravljam iz Foče. Uvjeren sam da ćete sa sobom ponijeti najbolje i duboke utiske iz naše Banjaluke i Foče. Također, uvjeren sam da će Banjalučani i Fočani biti dobri domaćini i da ćete pronijeti glas o našem nadaleko poznatom gostoprimstvu u vašim zemljama. Nadam se da ćete ovih nekoliko dana zauvijek pamtiti i da će ovaj veliki sportsko-turistički projekat na Vrbasu i Tari biti od obostrane koristi. Iskoristiću priliku da se zahvalim svima koji su na bilo koji način učestvovali u organizaciji ovog Prvenstva i doprinijeli da Foča bude vidljivo obilježena na rafting mapi svijeta. Rafting je vjerovatno najpopularniji zaštitni znak Foče. To je konačni proizvod koji povezuje ostale turističke grane i nešto što će biti okosnica razvoja naše lokalne zajednice u budućnosti. Svim takmičarima  želim sve najbolje u životu i puno uspjeha tokom prvenstva – rekao je načelnik Opštine Foča Milan Vukadinović.

FILMOVI O RAFAELU I BRANKI

Tokom otvaranja Svjetskog prvenstva pušteni su kratki filmovi o Rafaelu Galu i Branki Štulić. Galo koji je preminuo prošle godine bio je predsjednik Svjetske rafting organizacije i veliki prijatelj Rafting kluba Kanjon i Banjaluke. Branka Štulić je bila vječni kapiten ženske posade Rafting kluba Kanjon, a tragično je nastradala na Evropskom prvenstvu u italijanskom Val di Soleu. Ove godine, tačnije 10. juna navršiće se 12 godina od njene smrti.

ZEMLJE UČESNICE

Na Svjetskom prvenstvu u raftingu nastupa 61 tim iz 22 države. Zemlje učesnice su: Argentina, Australija, Brazil, Bugarska, Kanada, Kostarika, Hrvatska, Češka Republika, Njemačka, Velika Britanija, Mađarska, Indonezija, Japan, Kazahstan, Mongolija, Rumunija, Srbija, Slovačka, Slovenija, Letonija, Sjedinjene Američke Države i Bosna i Hercegovina.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

  1. Povratni ping: cartel oil co carts
Back to top button