FUDBALREGION

BRUTALNA STATISTIKA Piksi bolji od Antića i Santrača, a od Mihe – DUPLO

Neočekivani poraz od Norveške na startu Lige nacija u Beogradu (1:0) bio je ujedno prvi u takmičarskim utakmicama za selektora Srbije Dragana Stojkovića.

Taj kiks pokvario je ujedno impresivan bilans koji je Piksi imao od dana kada je preuzeo državni tim Srbije, pošto je kroz kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo protutnjao bez poraza, pobijedivši na kraju Portugaliju u gostima (2:1) za direktan put u Katar.

Sve kada se sabere, Stojkoviću je poraz od Norveške ujedno treći u selektorskoj karijeri na 16 odigranih utakmica, u koje se računaju i Kirin kup i prijateljske. Orlovi su pod Piksijevom komandom izgubili od Japana i to igrajući u kombinovanom sastavu na dalekoazijskoj turneji (1:0), poraženi su od Danske u martu u prijateljskom odmeravanju snaga (3:0) i prije nekoliko dana od Norveške u Beogradu.

Naspram tri poraza stoje deset pobjeda aktuelnog selektora Orlova i tri remija. U konačnom zbiru Stojković ima procenat pobjeda od 62,5 odsto, što ga čini najuspješnijim selektorom reprezentacije od 1992. godine. Taj bilans je još bolji ako se gledaju samo takmičarske utakmice, jer je onda učinak sedam pobeda, dva remija i poraz, što daje procenat od 70 odsto dobijenih mečeva.

Imaće strateg selekcije Srbije priliku da već u narednih pet dana taj procenat uveća. Državni tim sutra veče čeka meč sa Švedskom u 3. kolu Lige nacija u Stokholmu, koji će biti direktna borba za poziciju broj dva na pola takmičenja. A, u nedjelju veče Orlovi će ponovo igrati sa Slovenijom, koju su na Marakani deklasirali sa 4:1, samo što će ovog puta Ljubljana domaćin.

Inače, trojica selektora sa najvećim procentom pobjeda su ujedno oni koji su vodili reprezentaciju na Svjetskim prvenstvima. Na drugom mjestu je Radomir Antić, koji je dobio 17 od 28 mečeva (60,7 odsto), pa Slobodan Santrač, koji je dobio 26 utakmica od 43 odigrane ili 60,46 odsto. Santrač ima ujedno najviše dobijenih mečeva, ali je imao i najviše odigranih za četiri godine koliko je bio selektor.

Daleko iza pomenutog trojca je Slavoljub Muslin sa 53,3 odsto (8/15 pobjeda), pa trojica sa 50 odsto, ali sa malim brojem utakmica: Ilija Petković u prvom mandatu (2/4), Milan Živadinović (3/6) i Ljubinko Drulović (2/4).

Vujadin Boškov je imao 40 odsto uspješnosti (6/15), Mladen Krstajić 47,36 odsto (9/19), Ljubiša Tumbaković 42,86 odsto (6/14), dok je među najslabijima Siniša Mihajlović, koji je od 19 utakmica dobio samo sedam (36,8 odsto).

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button