FUDBAL

PENAL KOCKA Kako je nesuđeni barista odveo Australiju na Mundijal?

Selektor fudbalske reprezentacije Australije Grejem Arnold bio je euforičan poslije plasmana Sokerosa na Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Australija je poslije boljeg izvođenja penala savladala Peru i peti put u nizu plasirala se na šampionat  svijeta.

Arnold, koji je bio pod ogromnim pritiskom i na ivici otkaza posljednjih meseci, povukao je krajnje neočekivan potez u završnici produžetak – Meta Rajana, svog prvog golmana i čuvara mreže Real Sosijedada, zamijenio je Endijem Redmejnom, 33-godišnjakom koji brani za Sidnej.

Kocka se isplatila, a Arnold je toliko bio pod utiskom svega da mu je bilo potrebno neko vrijeme da dođe do riječi tokom intervjua na terenu.

– Pozvao sam Antonija Albanezesa (premijera Australije) da svima dâ slobodan dan kako bi proslavili ovo – s obzirom na način na koji smo morali da radimo sve (od 20 mečeva, Australija je 16 igrala na strani u ovom kvalifikacionom ciklusu), ovo je jedno od najvećih dostignuća u istoriji. Bilo je teško, ali uspjeli smo – rekao je Arnold i dodao:

– Ne smetaju mi oni koji sumnjanju u mene, stalo mi je do mojih igrača i stalo mi je do igre – radim ovo zbog svoje porodice.

Selektor Australije potvrdio je da je uveo Redmejna samo kako bi mentalno poremetio igrače Perua. Golman Sidneja odbranio je dva penala i donio ogromno slavlje saigračima, od kojih su neki i zaplakali od radosti na terenu.

Tek je Redmejnova priča nevjerovatna – sa 27 godina ozbiljno je razmišljao o povlačenju, bilo mu je dosta fudbala, a čak je i završio kurs za baristu. Sada, ako ništa, priprema i odličnu kafu saigračima.

– Sve je već bilo pokrenuto. Trebalo je da radim kod drugara u kafiću i da studiram tokom dana, a uveče da se bavim fudbalom. Jednostavno, tada nisam vjerovao da sam dovoljno dobar, bila je to teška faza mog života – priznaje Redmejn, koji je svojevremeno bio i na probi u Arsenalu.

Povratio je samopouzdanje i dočekao najsvjetliji trenutak u karijeri.

– Cijele nedjelje se Peru spremao za Metija (Rajana), i mislim da ih je malo poremetilo kafa su vidjeli mene. Mislim da niko od igrača nije znao prije meča. Neki su shvatili na poluvremenu kada sam vježbao. Meti mi je pružio podršku, bodrio me, rekao mi je: ’Uspjećeš, druže!’“

Na Mundijalu, koji počinje 21. novembra, Australija se nalazi u D grupi sa Francuskom, Danskom i Tunisom.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

2 Comments

  1. Povratni ping: 토렌트
Back to top button