FUDBAL

ZAOBIĆI U ŠIROKOM LUKU Ovo su države u kojima je rizično potpisati ugovor

Profesionalni sindikat fudbalskih igrača FIFPRO upozorio je na rizike potpisivanja ugovora u sedam zemalja, a na spisku nema država iz regiona nekadašnje Jugoslavije.

Kako se navodi, zbog namjernog i raširenog kršenja ugovora, rizične zemlje su Kina, Turska, Grčka, Rumunija, Alžir, Libija i Saudijska Arabija.

Fudbalski savez Kine je u aprilu zaprijetio klubovima da će biti izbačeni iz lige ukoliko do 31. decembra ne isplate sve zaostale plate, a Čuncin Liangđang Atletik posljednji je klub koji je propao zbog velikih dugova.

FIFPRO je saopštio da su dugovanja igračima stalni problem za fudbalere u Alžiru, Saudijskoj Arabiji, Rumuniji i Turskoj, dok drugoligaški klubovi u Grčkoj često prestaju sa radom zbog neplaćenih dugova. Prema istraživanju grčkog sindikata igrača (PSAP) klubovi u toj zemlji igračima za plate duguju više od 25 miliona evra.

– U posljednje dvije godine Grčka je zemlja sa najvećim brojem igrača koji traže dio svojih neisplaćenih plaća iz FIFA fonda za zaštitu igrača. Povećan broj klubova u Rumuniji koji ulaze u stečajne postupke i dalje ima ozbiljne posljedice za igrače, gurajući ih u beskrajne stečajne postupke sa malim ili nikakvim izgledima za dobijanje bilo kakve naknade – dodaju iz FIFPRO, uz zabrinutost zbog sve većeg broja stranih igrača blokiranih u Libiji jer klubovi odbijaju da im izdaju relevantnu dokumentaciju za odlazak.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button