FUDBALREGION

ŽESTOKA KAZNA ZA KLUB HRVATSKIH ISELJENIKA Ustaški pokliči hiljadama kilometara od kuće

Fudbalski klub hrvatskih iseljenika “Sidnej junajted” kažnjen je zbog ustaških povika navijača sa tribina, a dva navijača uhapšena su zbog nacističkog salutiranja i doživotno im je izrečena zabrana ulaska na stadion, prenose hrvatski mediji.

Zbog ustaških povika Australijski fudbalski savez kaznio je klub sa 15.000 dolara, a u slučaju da se ove stvari ponove klub “Sidnej” biće izbačen iz drugog ranga australijskog fudbala.

– Ponašanje navijača je bilo izrazito uvredljivo. Ako se ponovi tako nešto biće izbačen Sidnej – naveli su iz australijskog fudbalskog saveza.

Dvojica navijača su uhapšena zbog nacističkog salutiranja i doživotno im je zabranjen ulaz na stadione. Dio navijača “Sidnej junajteda”, kluba hrvatskih iseljenika u Australiji, na utakmici sa australijskim prvoligašem Mekarturom, na tribinama je vikao “Za dom spremni” s visoko podignutom desnom rukom.

Australijski savez će novac uplaćen od kazne iskoristiti za edukativne programe i radionice kojima je cilj suzbijanje diskriminacije u australijskom društvu. Savez je postavio pet uslova klubu kojem prijete dodatne sankcije, čak i izbacivanje iz Australijskog kupa u slučaju da ti uslovi ne budu ispunjeni.

Uslovi se odnose na organizaciju antirasističkih radionica za zaposlene, volonterski rad u jevrejskim zajednicama, ali i propisivanje inicijative unutar kluba i davanje smjernica navijačima koji žele podržavati klub.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

Back to top button