FUDBAL

Australija „odjavila“ Saudi Arabiju: Nećemo Mundijal s vama

Saudijci nisu uspeli da upadnu preko reda i organizuju svetska prvenstva u fudbalu 2026. i 2030, ali ne odustaju.

Već su poslali u FIFA novu kandidaturu, ovog puta sa Australijom.

Međutim, dogodio se neočekivani obrt – engleski „Sky Sports“ objavio je da su Australijanci odlučili da ne prihvate partnerstvo sa Saudijskom Arabijom i ne uđu u zajedničku organizaciju najvećeg fudbalskog događaja na planeti.

Zašto?

To za sada nije poznato, ali ono oko čega nema dileme je da će saudijski princ Mohamed bin Salman Al Saud nastaviti da lobira u korist svoje zemlje – sa ili bez pomoći ostalih država.

Ima i onih koji su ovu vest razumeli na sledeći način: „Saudijska Arabija će na kraju ‘morati’ sama da organizuje Svetsko prvenstvo 2034“.

Svesni sistema rotacije i da su komšije iz Katara bile domaćini 2022. godine, u Rijadu su pokušali da „doskoče“ konkurenciji i dobiju Svetsko prvenstvo zajedno sa jednom afričkom (Egipat) i evropskom (Grčka) državom, ali ta ideja nije prošla.

Tada su se okrenuli projektu „uvlačenja“ Okeanije među domaćine, jer taj kontinent nikada nije organizovao FIFA svetsko prvenstvo, međutim i to je očigledno pošlo po zlu.

Biće zanimljivo videti šta je sledeći potez Bin Salmana.

FIFA je organizaciju Mundijala 2026. dodelila Sjedinjenim Državama, Meksiku i Kanadi, dok će domaćini 2030. biti Maroko, Portugalija i Španija, ali uz jedan teško razumljiv potez – Argentina, Paragvaj i Urugvaj će prve utakmice u grupama odigrati kao domaćin „da bi se obeležila stogodišnjica prvog turnira održanog u Urugvaju 1930. godine“.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button