EVROPSKE LIGEFUDBAL

HIT ŠPANSKOG PRVENSTVA Đirona priča najljepšu fudbalsku bajku

Najlepšu fudbalsku priču ove sezone u Evropi pišu fudbaleri Đirone.

Malo ko je verovao da će mali klub iz Katalonije posle 16. kola La Lige biti na prvom mestu, a da će mu u leđa gledati Real, Atletiko i Barselona.

Da rezultati koji ove takmičarske godine prave nisu slučajni, potvrdili su i u nedelju kada su kao gosti pobedili Barselonu.

Tim trijumfom vratili su se na vrh tabele i svima stavili su do znanja da nastavljaju da žive san o titulu i da za ovaj tim nema granice.

Četa Mićela Sančesa ostvarila je istorijsku pobedu, dominirala je nad Barsom, bila je superiornija većim delom meča.

Ostala je verna svom stilu, a tri boda sa “Monžuika” su mnogo više od toga baš zbog načina na koji su osvojena.

Hrabro i ravnopravno igrali su na terenu na kom je ove sezone Barselona primila gol i izgubila samo od Reala (2:1).

Điorna trenutno ima 41 boda, tri više od Reala i sedam od Barselone uz samo jedan poraz i to od “kraljevskog kluba”.

Na skoro polovini šampionata, ekipa koja igra na najmanjem stadionu u Primeri je vodeća, što je prvi put posle 17 godina da je u Španiji lider ekipa koja ne čini gigantski trio.

Đirona je pre dve godine bila je u drugom rangu, a ove sezone ispisuje najblistavije stranice istoriji.

Klub koji postoji od 1930. godine imao je odlično izdanje po povratku u La Ligu u sezoni 2022/23, kada je zauzeo 10. mesto sa 49 bodova.

Na talasima dobre igre nastavili su i ove sezone, a sve je počelo tako što je posle dve runde bila u Top 4 španskog prvenstva.

Ubrzo je dospela i na čelo tabele, a sa 19 bodova iz sedam mečeva, to je bio najbolji start kluba ikada u najvišem rangu španskog fudbala.

Đirona je tokom svoje istorije igrala samo četiri sezone u prvoj španskoj ligi, 24 godine provela je u Sekundi, dok je 44 sezone bila član trećeg po rangu takmičenja.

U klupskoj istoriji dugoj 93 godine, najveći uspeh bilo je osvajanje Segunde 2007/2008 i Superkupa Katalonije, a trenutni rezulatat daje im za pravo da mogu da se nadaju Lesterovom scenariju iz 2016. godine.

Dobro se pamti sezona 2015/2016, kada su izabranici Klaudija Ranijerija svoju fudbalsku bajku krunisali osvajanjem Premijer lige.

I mnogo toga podseća na tu “godinu lisica”. Matrica je slična – Lester je te sezone posle sedam rundi bio neporažen, a u 13. kolu iznenadili su fudbalski svet kada su preuzeli vrh Premijer lige.

“Lisice” su tada napravile podgiv jer se desilo prvi put od 1999. godine da jedan tim van velike četvorke (Mančester junajted, Liverpul, Arsenal i Čelsi) bude prvi posle toliko odigranih kola.

Sličan je i stav trenera. Ranijeri nije leteo u nebo, a to ne čini ni Mićel. Nema mesta euforiji, jer ima još mnogo da se igra.

“Zadovoljan sam. Ne znam da li smo u stanju da se držimo na nivou Barse, Reala i Atletika tokom cele sezone, ali učinak me raduje. Igrači stvaraju istoriju. Ljubitelji fudbala mogli su da kažu ‘ovi momci dobro igraju fudbal’”, rekao je Mićel nakon istorijske pobede protiv Barselone.

Lester je pre sedam godina uspeo da postane šampion, na 38 utakimica ostvario 23 pobede, 12 remija i samo tri poraza.

Đirona je na ozbiljnom putu da fudbalsku Evropu još jednom šokira.

Možda će se o Dovbiku, Gutieresu, Valeriju, Stuaniju i ostalima pisati kao herojima na isti način kao o Džejmiju Vardiju, Rijadu Marezu, Vesu Morganu, N'Golo Kanteu…

Do tada Đironi niko ne može da zabrani da sanja i da veruje u čudo.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button