KOŠARKAREGION

SFEROPULOSOVA LEKCIJA OBRADOVIĆU: Zvezdina defanzivna klinika protiv najboljeg napada Evrolige

Košarkaši Crvene zvezde su uspeli da ubedljivo nadigraju Partizan u 19. kolu Evrolige.

Izabranici Janisa Sferopulosa su uspeli pred domaćom publikom savladaju crno-bele, rezultatom 88:72.

Crveno-beli su tako završili dupli program elitnog takmičenja sa dve uzastopne pobede.

Drugi trijumf u nizu, nije velika brojka, ali s obzirom da do sada Zvezda ni jednom u Evroligi nije upisala pobedu u dva meč ove sezone.

Sada kada je probijena “barijera”, a sledi nešto lakši raspored, izabranici Janisa Sferopulosa bi mogli da nastave trijumfalni niz.

Takodje, veoma bitna stvar je ta da su crveno-beli sada na dve pobede zaostatka nad ekipama, koje su u borbi za mesto u plej-of. Nalaze se na 13. mestu sa 8 pobeda i 11 poraza.

Pored toga, prekinut je niz od dva uzastopna poraza crveno-belih protiv Partizana i sada je izjednačeno u Evroligaškim derbijima na 2:2.

Ostvarena je pobeda sa većom razlikom, s obzirom da su crno-beli u prvom duelu slavili 88:86 i u slučaju istog broja pobeda, Zvezda će imati bolji međusobni skor.

Crveno-beli su odlično ušli u meč, veoma sigurno i koncentrisano. Sa druge strane, Partizan je bio u grču veoma dugo.

Odlična odbrana poremetila je crno-bele, koji su jedan od najboljih napada Evrolige ove sezone. Pogotovo u prvom poluvremenu, u kojem su postigli samo 29 poena, samo tri poena više od Zvezde u drugoj četvrtini (26).

Sa druge strane, napad crveno-belih je odlično funkcionisao, mozda i najbolje ove sezone, pošto su uspeli da ubace čak 50 poena.

Partizan je mnogo bolje odigrao u drugom poluvremenu, al posle lošeg prvog dela igre, nije bilo povratka, iako su crno-beli uspeli da slave u poslednja dva kvartala.

Bili su nadomak povratka u četvrtoj četvrtini, kada su napravili 9:0 seriju i došli na jednocifren zaostatak, ali odmah u sledećem napadu, Rokas Gedraitis je pogodio za tri poena, a posle dobre odbrane Nedović iz prodora za dva i tu je bio kraj.

Dosta je uticala i odlična atmosfera, koju je proizvelo 20,143 navijača u “Beogradskoj areni”, koji su dali “vetar u leđa” crveno-belima da dođu do pobede.

Statistika

Zvezda je imala odlične procente iz igre, kako za dva 61% (20/33), tako i za tri poena 44% (11/25). Ipak, ono što je zanimljivo, iako su dominantnija skakačka ekipa, zabeležili su dva skoka manje od crno-belih (31/33).

Dobrom odbranom, izabranici Janisa Sferopulosa su zaustavili šut za tri poena Partizana na svega 27% (6/22) i naterali na čak 16 grešaka i izgubljenih lopti.

Kada je u pitanju timska igra, crveno-beli su bili mnogo bolji od Partizana, o tome govore asistencije, ukupno 21 za domaći tim, u odnosu na goste, koji su zabeležili svega 11, a samo dve u prvom poluvremenu.

Primera radi, Miloš Teodosić je sam imao više asistencija u prvom delu igre (4), nego ceo tim crno-belih.

Na sve to, Zvezda je uspela da zabeleži dve ukradene lopte više u odnosu na Partizan.

X faktor

Iako su crveno-beli imali čak šest dvocifrenih igrača i odličnom timskom igrom došli do pobede, veliki “x” faktor na meču je bio Fredi Gilespi, koji je odlično odigrao u oba smera i ofanzivno i defanzivno.

Odlično se povezao sa Teodosićem i o ostalom spoljnom linijom, koji su ga razigravali i pomogli mu da dođe do 14 poena, a uz to je upisao pet skokova i jednu asistenciju.

Pored toga, odigrao je odličnu odbranu, kako pod košem, tako i na bekovima. Nekoliko puta je uspeo da zatvori Kevina Pantera i ostalu spoljnu liniju Partizana na šutu za tri poena.

Pored toga, odlično je odigrao Nemanja Nedović, koji je upisao 16 poena, takođe i Rokas Gedraitis sa 14 poena uz sedam skokova. Takođe, dobru u oba pravca su odigrali i Adam Hanga sa 11 poena (3sk, 2as), kao i Jago Dos Santos, koji je postigao 10 poena, uz dva skoka i tri asistencije.

Ipak, najveće zasluge pripadaju Milošu Teodosiću, koji je uz 13 poena zabeležio sedam asistencija i dva skoka. Pored toga, odigrao je dobru odbranu.

Meč je odlično otvorio i mladi Nikola Topić, ali ga je povreda sprečila da završi, kao i Džoela Bolomboja.

Crvena zvezda se nalazi na 13. mestu Evrolige sa osam pobeda i 11 poraza i konačno je uhvatila zalet sa dve uzastopne pobede. Sada je potreban kontinuitet kako bi se serija nastavila.

Već naredne nedelje, crveno-bele očekuje novo duplo kolo u elitnom takmičenju, gde prvo 9. gostuju Asvelu, a dva dana kasnije Olimpiji iz Milana. B92

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Možda Vas interesuje?
Close
Back to top button