KOŠARKA

Dončić: Uvijek je čast igrati za Sloveniju

Luka Dončić smatra da još ništa nije postigao u NBA ligi i sanja o nastupu u Tokiju.

Nakon dvije naporne sezone u SAD, Dončić se priključio reprezentaciji Slovenije koju očekuju kvalifikacije za Olimpijske igre.

“Uvijek je čast igrati za Sloveniju, posebno sa ovakvim saigračima. Svi su super momci, uživam u njihovom društvu i uvjeren sam da možemo uspješno da branimo boje naše zemlje ove godine”, rekao je Dončić.

Slovenija će treći put igrati kvalifikacije za OI, u grupi u Kaunasu gdje će igrati sa Poljskom i Angolom (Grupa A), te Litvanijom, Južnom Korejom i Venecuelom (Grupa B).

“Ovo mi je trenutno najveća motivacija. Moramo da dobijemo sve četiri utakmice i kvalifikujemo se. Mislim da imamo tim koji može da izbori kartu za Tokio, i više od toga. Prvi cilj je prvo mjesto u Kaunasu”.

Šta se promijenilo u selekciji Slovenije od osvajanja titule šampiona Evrope 2017?

“Na Evrobasketu smo se tako dobro slagali da su svi znali šta je čiji zadatak. Mnogo se od tada promijenilo. Sazreli smo, ali Goran Dragić više nije s nama, sa svojim liderstvom i sjajnom igrom. To je veliki minus. Ali imamo i druge lidere, Eda Murića, Klemena Prepeliča, Jaku Blažiča… Najveća razlika je što Goran više nije s nama, što je izazov sam po sebi. Ja moram da radim na tome da budem još bolji vođa”.

Iza Dončića je naporna sezona i sedam mečeva u plej-of seriji sa Los Anđeles Klipersima.

“Uzeo sam slobodnu nedjelju bez treninga, pa se i dalje zagrijavam. Biću spreman za kvalifikacije”.

Sa Slovenijom ga očekuje nešto drugačiji sistem igre nego što je u NBA ligi.

“Evropska košarka je više timska i taktička. Moram da se naviknem na FIBA pravila, već sam ih malo zaboravio”.

U NBA ligi je stigao do najbolje petorke sezone.

“Sjajno je, ali i teško. Uspjeh donosi mnogo obaveza. Istovremeno, nisam još ništa uradio u NBA. Moj cilj je titula. Dug je put ispred mene”.

B92

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button