KOŠARKA

“Sve za ljubav, sve za Partizan” Kada Obradović otpjeva omiljene stihove, on to stvarno misli

Kada Željko Obradović otpjeva omiljene stihove iz naslova, on to stvarno misli.

Svi ljubitelji košarke dobro znaju šta je popularni “Žoc” donio Partizanu prije skoro pune tri decenije, a kasnije to ponovio još devet puta u različitim klubovima širom Evrope.

Da više nikada nije ni pomislio na povratak u Partizan, niko mu apsolutno ništa ne bi zamjerio. Ali, jeste, i to ozbiljno razmotrio tu odluku, te povukao potez koji je mnoge iznenadio, ali i obradovao.

Poslije godinu dana odmaranja od košarke, odlučio je da se vrati u Humsku uprkos sigurno daleko unosnijim ponudama i da pokuša da klub podigne praktično sa dna.

Prethodna je bila jedna od najgorih sezona u istoriji kluba, sa tri promjene trenera, bez trofeja i praktično bez utakmice kojom bi navijači mogli da budu ponosni.

To će se sada sigurno promijeniti, ali i još mnogo drugih stvari.

Sama pojava Željka Obradovića donijeće preokret za 180 stepeni kada su u pitanju mnogi aspekti.

Povratak Partizana na košarkašku mapu

Prije svega će donijeti ime, odnosno, ugled koji Partizan trenutno uživa ili ne uživa u evropskoj košarci.

Cilj je jasan – povratak u Evroligu, a kao da su već neki inostrani novinari to “namirisali”, te su već objavili vijesti da će od sezone 2022/2023 Partizan konačno dobiti licencu za učešće u elitnom takmičenju.

Đordi Bartomeu polako, ali sigurno, izgubio je kredibilitet, ali i on i svi u vrhušci evropske košarke poklone se kada vide i čuju Obradovića.

Stoga ni ta Evroliga sigurno više nije pusti san partizanovaca, već će ozbiljno početi da razmišljaju o njoj tokom naredne sezone.

Partizan će ponovo postati “magnet” za igrače

Ujedno, i zbog imena koje će najbolji evropski trener dovesti u Humsku.

Iz ove perspektive jako je teško govoriti i spekulisati o imenima, ali svi sada očekuju da uz njega stignu igrači koji će odgovoriti njegovim zahtjevima, temperamentu, energiji koje nikada nije manjkalo.

Dakle, košarkaši evroligaškog, pa i NBA renomea.

Isto tako, neće Žoc zaboraviti ni mlade igrače koje je razvijao i u Panatinaikosu i Fenerbahčeu, a tek će u Partizanu.

Na kraju krajeva, ne postoji mladi košarkaš će odbiti eventualni poziv Željka Obradovića, a što bi Partizanu moglo da obezbjedi profit na mnogim nivoima.

Od toga će profitirati i srpska košarka u godinama koje su pred nama, budite uvjereni u to.

Euforija među navijačima

Bitan preduslov za uspjeh je i povratak vjere u tim od strane navijača, a koji su prema prvim reakcijama potpuno oduševljeni novim trenerom.

Dokaz koliko je trener bitan faktor u Partizanu jeste i posljednji uspješni Andrea Trinkijeri, a o Dušku Vujoševiću ranije i da ne govorimo.

Ostaje pitanje koliko će korona uskratiti navijačima mogućnost da u svakoj utakmici popune Arenu, ali će interesovanje sigurno biti veliko.

Iz toga dalje proizilazi veća zarada za klub od prodatih karata, te sigurno bolja finansijska situacija, odnosno, mogućnost daljeg angažovanja dobrih pojačanja.

To je “začarani krug” koji je, takođe, započeo povratak Obradovića.

Konkurentnost protiv sedmostrukog uzastopnog prvaka države, Crvene zvezde, takođe se podrazumijeva kao jedan od ciljeva.

Obradović je u Partizan došao na period od tri godine, što je jasna poruka da u tom periodu želi da podigne klub na staze stare slave.

Da li i do uspjeha koji je ostvario 1992. godine u Istanbulu pobjedom nad Huventudom, teško je reći, pa čak trenutno na tako nešto i pomisliti.

Ali, da od ovog dana počinje uspon sa tačke na koju je Partizan prethodne sezone pao, u to niko nema ni zrno sumnje.

(B92)

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button