KOŠARKA

Mladi košarkaši Srbije otputovali na SP

Muška košarkaška reprezentacija Srbije do 19 godina otputovala je danas na Svjetsko prvenstvo u Letoniji, koje na programu od 3. do 11. jula.

Selektor Zoran Lukić je dan pred put odredio kojih 12 momaka će nositi dres državnog tima na prestojećem takmičenju.

To su: Mihailo Petrović, Aleksa Kovačević, Stefan Todorović, Nikola Ðurišić, Lazar Stefanović, Matija Belić Nikola Jović, Petar Kovačević, Filip Škobalj, Vojin Medarević, Mihailo Mušikić i Lazar Joksimović.

Posljednji filter nisu prošli Nikola Manojlović i Mihajlo Bošković.

– Žao mi je… Manojlović je imao specifičnu sezonu, a Boškoviću sam rekao da će dobro živeti od košarke, ako nastavi da radi i da se trudi – rekao je Lukić za sajt KSS.

Izbor nije bio lak i došao je poslije mjesec dana napornih priprema.

– Uspeli smo da probamo veliki broj igrača. Ipak, ovo je jedini šampionat mlađh kategorija ovog leta koji ima takmičarski značaj, ostalo su „čelendžeri”. Svi igrači su dobili šansu i veliki posao je urađen. Trudili smo se da im usadimo filozofiju igre. Iza svih nas je ova čudna kovid sezona i sve je bilo podređeno igračima, da se maskimalno adaptiraju – istakao je Lukić.

Srbija je u grupi sa selekcijama Irana, Portorika i Letonije, a tiim redom i igraće utakmice.

Selektor Lukić nije želio da širi priču o rivalima.

– Ipak je to Svetsko prvenstvo i niko tamo ne dolazi turistički. Ne volim da prvim grupe favorita. Jedna stvar je papir, a potpuno druga teren – dodao je Lukić

Prema sistemu takmičenja, prvi krug se igra za raspodielu startnih pozicija, a sve ekipe idu dalje.

Grupa u kojoj je Srbija, ukršta se sa A grupom, u kojoj su Senegal, Kanada, Litvanija i Japan.

– Ne razmišljamo tako daleko. Naše misli su usmerene ka prvoj utakmici protiv Irana. Radi se o atipičnoj ekipi, koja je izuzetno brza, bez mnogo taktičkih detalja. Rekao bih ona klasičaa „ran en gan“ igra. Trudićemo se da utakmicu uvedemo u naš ritam, koji nama odgovora – poručiio je selektor Lukić.

Mladi košarkaši Srbije prvi meč igraju. 3. jula protiv Irana od 21 sat.

Dan kasnije u istom terminu rival je Portoriko, a 6. jula od 18 sati na programu je duel sa Letonijom.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button