BORILAČKI SPORTOVIJUDO

Džudo kamp “Stevan Marković” udiše novi život Šipovu

Na samo tri kilometra od izvora jedne od naših najljepših rijeka Plive otvoren je kamp “Stevan Marković”, prvenstveno namijenjen džudu, ali lako prilagodljiv i ostalim disciplinama.

Ideju za ovaj multifunkcionalni objekat dobilo je rukovodstvo Džudo kluba koji nosi ime po pripadniku MUP-a RS Stevanu Markoviću, koji je nastradao u borbenim dejstvima 1992. godine. Njegovi prijatelji već 13 godina u njegovoj rodnoj Pljevi, mjestu nadomak Šipova, organizuju turnir u znak sjećanja na sve što je uradio, a sada su uspjeli da realizuju ideju o nastanku kampa koji će sasvim sigurno udahnuti novi život ovom mjestu. Netaknuta priroda, bistra, čak i pitka Pliva, čist vazduh i savremeni objekat najbolja su pozivnica ne samo za džudiste, nego i ostale sportiste da pripreme obave baš na ovom mjestu.

– Zahvaljujući novčanoj donaciji Srbije i odluci opštine Šipovo da finansira baš ovaj projekat sada, bez pretjerivanja, imamo zdanje kakvih je malo ili ih uopšte nema na ovim prostorima. To su nam potvrdili gosti na 13. memorijalu, kada smo u sklopu turnira otvorili kamp. Samo takmičenje imalo je lijepu dimenziju, učestvovalo je 11 klubova i 120 džudista mlađih kategorija. Svi su stekli vrlo prijatne utiske i na osnovu toga očekujem da budu naši stalni gosti, da šire dobru ideju kako bi kamp živio i radio tokom cijele godine – rekao je idejni tvorac kampa Mile Matijević.

Blagodeti objekta svakodnevno koriste džudisti kluba “Stevan Marković”, a već se javljaju zainteresovani iz svih krajeva Srpske i BiH koji će vrlo brzo doći na nekoliko dana u Šipovo.

– Ovo je sjajna prilika za sportski, turistički i na kraju privredni razvoj Šipova. Prvi korak smo napravili, kažem, već smo dobili sjajne povratne informacije učesnika, a sada širimo priču i promociju. U saradnji sa opštinom sačinili smo ozbiljan program rada, džudo će biti nosilac, ali su vrata širom otvorena i za druge. Cilj je da kamp što prije bude popunjen bar polovinu dana u godini, jer prazan ne vrijedi ničemu. Prednost je što osim suštinskog trenažnog procesa, svi korisnici imaju jedinstvenu priliku da uživaju u lijepoj prirodi pored hladne rijeke Plive – naglasio je Matijević, inače sportski direktor i trener DžK “Stevan Marković”.

Kamp još nema smještajne kapacitete i to će biti primarni zadatak u narednom periodu, Ipak, pored rijeke ima mnogo pansiona i bungalova, tako da neće biti problema da svako pronađe sebi smještaj prema željama i mogućnostima.

– Siguran sam da ćemo u dogledno vrijeme imati bar 20, 30 kreveta i na taj način zaokružiti priču kada je u pitanju naša ponuda. Tik pored kampa su otvoreni tereni, a u blizini je i moderna sportska dvorana, te otvoreni bazen, pa Šipovo već sada može da se pohvali fantastičnim uslovima za pripreme i okupljanje sportista – naglasio je Matijević.

Ideja rukovodilaca kampa je da u narednom periodu dobiju organizaciju dijela Ljetne škole sporta koju Ministarstvo porodice, omladine i sporta godinama organizuje u Trebinju.

– Na području Srpske imamo lijepe centre na više lokacija, ali sada ravnopravno konkurišemo za dio aktivnosti. Ubijeđen sam da se neke od njih najuspješnije mogu organizovati u Šipovu – rekao je Matijević.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button