BORILAČKI SPORTOVIOSTALI SPORTOVIRVANJE

SRBIN IZ AMERIKE KOJI JE POKORIO SVIJET: Preko porodice imam snažnu vezu sa mojim narodom

Srpski rvač Stevan Micić, koji je nedavno u Beogradu postao svjetski prvak, do juniorskih dana nastupao je za SAD, a onda je poslušao srce.

Nije moglo ljepše, nije moglo bolje po Micića i Srbiju – zlatnu medalju osvojio je pred svojim narodom.

Micić je u intervjuu za zvanični sajt Olimpijskih igara ispričao svoju priču.

On je u ponedjeljak osvojio prvu titulu za Srbiju ikada u rvanju slobodnim stilom, u kategoriji do 57 kilograma.

Naš borac je, mnogi i ne znaju, do juniorskog doba nastupao za Sjedinjene Države gdje je zavrtšio univerzitet ali su ga jake veze i snažna povezanost sa Srbijom preko roditelja, povukli na “pravu stranu”.

– Mnogo sam vezan za srpsku kulturu, i jako sam ponosan što dolazim iz takve sportske nacije – rekao je na početku razgovora za Olympics.com Micić.

– Video sam i čuo da svi slave kad sam pobedio, mom protivniku u finalu Reiju Hagučiju sigurno je bilo vrlo teško da se nosi i protiv publike takođe. Biti u prilici da donesem prvo zlato na ovom nivou Srbiji je za mene nešto neverovatno.

Stevan je zahvaljujući svojoj porodici sačuvao i održao kulturno nasljeđe Srbije, otuda nije bilo dileme pod čijom će se zastavom boriti. Veći dio života proveo je na širem prostoru Čikaga gde je inače i najveća populacija Srba u SAD.

– Tamo je srpska zajednica veoma jaka i obično se okuplja oko crkve. Svi su povezani i svi se znaju – kaže Stevan.

Zanimljivo je da je Micićev uspjeh došao u jeku najvećih sportskih uspjeha srpskog sporta – nadovezao se na srebro košarkaša na Svjetskom prvenstvu, na Novakov 24. Grend Slem i na zlato basketaša na Evropskom prvenstvu.

– Ja sam samo mali deo svega toga i zaista sam ponosan da mogu da reprezentujem naciju i da predstavljam moju porodicu i moje srce.

Stevan je pobjedu u finalu Svjetskog prvenstva u Beogradu posvetio svojoj baki koja je preminula dvije nedjelje prije početka takmičenja. Micić je, kaže, bio jako vezan i za baku i za deku preko kojih je, još kao jako mali, slušao priče o Srbiji i Srbima.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button