KOŠARKA

Još samo jedan korak: Veliki test za košarkaše Srbije VIDEO

Košarkaši Srbije igraju u finalu kvalifikacija za Olimpijske igre.

Košarkaši Srbije su predvođeni Igorom Kokoškovim i stručnim štabom koji čine Dejan Milojević, Vladimir Jovanović i Jovica Antonić u Beogradu stigli do finalne kvalifikacione runde.

Ukoliko se pobijedi Italija u nedjelju uveče, ispuniće se želja i igrača i čitave nacije i košarkaška reprezentacija Srbije igraće na Olimpijskim igrama u grupi sa Australijom, Nigerijom i pobjednikom u Splitu.

Čisto mala digresija, Brazil će se sa Njemačkom boriti za plasman na OI, pošto su Nijemci u subotu uspjeli da izbace Hrvate u jednoj dramatičnoj utakmici, Bojan Bogdanović je maltene sam igrao, ali o tome ćemo drugi put.

Sada je važna Srbija…

– Znamo da je košarka sport broj jedan u našoj državi, jedan od najvećih, na neki način i religija. Znam da je zato uzbudljivo da se igra za reprezentaciju. Osjećamo energiju od ljudi koji obožavaju naše igrače. Gledaju ih tokom sezone na TV-u, a sada mogu i uživo. Osjećamo tu podršku – rekao je Kokoškov poslije pobjede Srbije nad Portorikom.

Svjestan je Kokoškov koga ima za protivnika u finalu, svjestan je i situacije u našem timu, stanju sa povredama, kosturom našeg sastava. Svjestan je i u kakvom su stanju Italijani.

– Biće važno izboriti se sa visokim igračima Italije. Treba da provjerimo medicinski status. Da nađemo energiju da igramo dan za danom, to će biti izazov. Trudićemo da branimo bolje jedan na jedan, tranziciju, skok. Odbrana je biti ključ, jer imamo dovoljno talenta da postižemo poene – rekao je Kokoškov.

Italijani su imali prepreku manje u ovim kvalifikacijama, pošto selekcija Senegala nije ni došla u Beograd zbog problema koje je izazvao korona virus.

Oni su juče prosto “pregazili” Dominikansku republiku i zakazali duel sa Srbijom. Megdan prije megdana.

Romeo, iliti Meo Saketi sa sobom je poveo sljedećih 12 igrača:

Avudu Abas, Simone Fontekjo, Niko Menion, Nikolo Meli, Rikardo Moraskini, Alesandro Pajola, Ahile Polonara, Đampaolo Riči, Marko Spisu, Amedeo Tesitori, Stefano Tonut, Mikele Vitali.

Veliki dio igrača je poznat našoj javnosti, a što je još bitnije poznat je i našim reprezentativcima. Miloš Teodosić je protiv 90 odsto tima igrao minulih godina, pošto nosi dres bolonjskog Virtusa.

Čak je njegov saigrač Amedeo Tesitori član reprezentacije. Interesantno ime na spisku je i mladi Niko Menion, koji je svoju ruki sezonu u NBA završio u dresu Golden Stejt Voriorsima.

“Ginga Ninja” je sin Pejsa Meniona, nekadašnjeg asa Kantua, Benetona iz Treviza, Juve Kazerte.

Nekako najviše opasnosti izaziva Ahile Polonara. Njega smo u Beogradu gledali ove godine kada je igrao protiv Crvene zvezde sa svojom Baskonijom i on je generalno bio jedan od boljih igrača španskog tima sa 12,2 poena u prosjeku 6,6 skokova i 2 asistencije u Evroligi.

Nikolo Meli je vrlo vjerovatno prva zvijezda italijanskog tima. Nekadašnji košarkaš Ređo Emilije, Olimpije Milano, Bamberga i Fenerbahčea 2020. godine dolazi u Nju Orleans Pelikanse, a od 2021. godine je član Dalas Maveriksa.

Interesantno, gdje igra i naš centar Boban Majranović. Meli je igrač meke ruke, odličnog šuta i umije da se snađe ispod koša kada situacija bude nepovoljna.

Ono što ne treba da nas začudi jeste da Meo Saketi u određenim momentima na parketu drži i Melija i Tesitorija, zbog kontrole skoka i zbog boljeg korišćenja Melija u igri spolja.

Simone Fontekjo je prije nekih 5 godina važio za ogromnog talenta i veliku nadu italijanske košarke, u mlađim selekcijama je veoma često bio najbolji strijelac italijanskog tima, a danas nosi dres berlinske Albe.

U meču sa Dominikanom, Fontekio je bio najbolji sa 17 poena i bez promašenog šuta za tri poena (3/3), a ono što takođe upada u oko je 21 asistencija Italijana na meču sa Dominikanskom republikom.

Jasno, nije to baš neko merilo, ali treba podsjetiti i da se Srbija namučila sa tom selekcijom prije nekoliko dana. Ukoliko pogledamo istoriju, Italijani su nam nekako ležali.

Slavili smo na Eurobasketu 2011, 2013, 2015. i 2017, kao i na Mundobasketu 2019. u Kini. Naravno, ništa od ovoga nije aksiom, biće ovo veoma napeta utakmica jer su obje reprezentacije svjesne njene važnosti.

Srbija će uz sebe imati i navijače, bezuslovnu podršku naroda kome je košarka vrlo važna. Treba pronaći način da se sa njih skine pritisak i da im jedina briga budu Italijani.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

  1. Povratni ping: NKSFB Dave Bolno
Možda Vas interesuje?
Close
Back to top button