NEKATEGORISANO

Simon Bajls optužila FBI za zataškavanje

Jedna od najboljih gimnastičarki svijeta, Simon Bajls je emotivnim svjedočenjem u američkom Senatu optužila FBI za zataškavanje i “zatvaranje očiju” dok ju je Lari Nasar zlostavljao, kao i stotine drugih sportistkinja.

– Nismo uspjeli i zaslužujemo odgovore. Zaista se čini da je i FBI uključen u zataškavanje, kao i čelnici Američkog gimnastičkog saveza – rekla je Bajls pred Odborom za pravosuđe Senata, gdje se pojavila sa još tri sportistkinje – Ali Rajsman, Mekajlom Maroni i Megi Nikols.

Do istrage u Senatu je došlo nakon što je glavni inspektor Ministarstva pravosuđa Majkl Horovic u julu objavio izvještaj u kojem se FBI osuđuje zbog neuspjeha u istrazi zlostavljanja sportista, te zbog niza grešaka koje su dopustile da se zlostavljanje nastavi mjesecima nakon prvobitnog otkrića.

Istraga FBI protiv glavnog doktora gimnastičkog saveza Nasara započela je u julu 2015, nakon što je predsjednik i izvršni direktor američke gimnastike Stiven Peni prijavio optužbe terenskom uredu FBI u Indijanapolisu i agentima dostavio imena tri žrtve spremne na razgovor.

Nasar je osuđen na 60 godina zatvora 2017. godine zbog posjedovanja i distribuisanja dječije pornografije, a potom je osuđen na čak 175 godina robije zbog seksualnog zlostavljanja stotine gimnastičarki, među kojima je bila i Bajls.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

Back to top button