EVROPSKE LIGEFUDBAL

Bernar Tapi – čovjek koji je novcem i moći želio da kupi sve

Bivši kontroverzni predsjednik Marseja Bernar Tapi preminuo je od teške bolesti u 78. godini.

Bio je veoma živopisan lik, a pored fudbala, bio je uključen i u druge sfere života – bavio se glumom, pjevanjem, politikom, medijima… Regionalnoj javnosti, poznat je po različitim mahinacijama i namještanjima, a jedna od takvih priča vezana je za Bari 1991. i Kup evropskih šampiona protiv Crvene zvezde.

To finale elitnog takmičenja, kao [to je poynato, pripalo je crveno-bijelima, a šokantnu tvrdnju svojevremeno je iznio tehnički direktor kluba iz Ljutice Bogdana, Vladimir Cvetković.

– Odbio sam ponudu da prodam finale u Bariju! U startu sam presekao. Nema ništa od toga “ali”. Rekao sam: igraćemo za narod, igraćemo za Srbiju. Nisam želeo da neko te moje reči protumači kako Cvele hoće da se prikaže kao heroj. Učinio sam samo ono što mi je nalagala moja savest, ljubav prema Srbiji, ovom narodu, svojoj deci i budućim generacijama Zvezde – rekao je Cvetković.

Sličnu ponudu imao je i golman, kapiten Stevan Dika Stojanović, kojeg su, kako tvrdi, htjeli da potkupe Tapijevi ljudi.

– Nakon upoznavanja, objasnili su mi na čistom srpskom da je predsednik Olimpika Bernar Tapi odlučio da ne rizikuje sa finalnom utakmicom i da je crna torba puna novca koji je namenjen meni. Rekao sam im da u timu ima mnogo većih zvezda od mene, ali oni su insistirali da baš ja uzmem novac. Okrenuo sam se i bez reči krenuo ka vratima sobe, a oni su mi pretili da će u slučaju pobede Olimpika svima razglasiti da je golman Crvene zvezde uzeo novac i da su bili sigurni u trijumf. Olimpik je bolji i sigurno će pobediti, zato je i tebi bolje da uzmeš novac, ponavljali su uglas – rekao je Stojanović.

Olimpik je u Tapijevoj osmogodišnjoj eri, ipak, osvojio “ušati” trofej, 1993. godine. Takođe, još četiri puta je bio šampion.

Sve te titule nacionalnog šampiona su Marseju oduzete, zbog namještanja, ali ne i onaj najvažniji – namijenjen evropskom pobjedniku. Marsej je bio izbačen zbog toga u Drugu ligu, dok je sam Tapi završio na odsluženju zatvorske kazne u trajanju od dvije godine.

Tapi je imao iskustva i sa Hrvatima, pa je tako Alen Bokšić imao samo riječi hvale za njega.

– Kupio bi nam pobjedu i onda još isplatio premiju za nju! Na kraju je on završio u zatvoru, a mi, igrači, profitirali smo – rekao je Bokšić jednom prilikom.

Tapi je u jednu od afera uvukao i čuvenog Miroslava Ćiru Blaževića, zbog kojeg je legendarni trener završio u francuskom zatvoru na 17 dana. Bivši direktor Marseja Žan Pjer Barn tvrdio je da je Ćiro, dok je vodio Nant, 1989. dobio 420.000 franaka da namjesti meč njegove ekipe i Marseja, da bi na kraju povukao te optužbe, rekavši da su ga pogrešno interpretirali. Tapija su pratile afere i po napuštanju fudbalskog svijeta. Ovoga puta u bankarskom, zbog malverzacija u prodaji jedne kompanije. Po izlasku iz zatvora 1997. postao je glumac, potom voditelj, a kratko je bio i ministar u vladi socijaliste Miterana.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button