FUDBAL

Ko je klinac koji je sâm pobijedio Italiju?

– Nikad ne bih pozvao 17-godišnjeg igrača – kritikovao je Havijer Klemente odluku Lisa Enrikea da pozove u reprezentaciju Španije Pabla Martina Peresa Gavira.

A 17-godišnji Gavi je samo nekoliko dana kasnije bukvalno sâm pobijedio šampiona Evrope Italiju, i to usred Milana.

Španija je savladala Italiju 2:1 na San Siru, u prvom polufinalu plej-ofa Lige nacija.

Junak “Crvene furije” na semaforu je bio Feran Tores, strijelac oba gola, ali je ipak prvo ime utakmice bio tinejdžer iz Barselone.

Mladi vezista je praktično sâm dobio bitku na sredini terena protiv jednog od najboljih veznih redova svijeta, piše Indeks.

Dobio je većinu duela sa svojim idolom Markom Veratijem, a lakoća s kojom je iznosio loptu i brzina razmišljanja su bile fascinantne.

– Gavijev idol je Marko Verati. Pa sam mu rekao ‘moraš da pritiskaš Veratija od početka do kraja večeri. Bila je to sjajna prva utakmica za njega, svi smo znali koliko može – rekao je posle meča selektor Španije Enrike.

– Nije normalno da sa 17 godina igra ovako dobro. Ima karakter, sjajne fizikalije, razumije naš stil igre… Jasno je da on nije budućnost naše reprezentacije, nego njena sadašnjost. On igra fudbal kao da je u svom dvorištu ili s prijateljima na ulici.

Iako su se mnogi ljubitelji fudbala tek u utorak u Milanu upoznali sa kvalitetima ovog mladića, Gavi se nije pojavio niotkuda.

O njemu se u superlativima priča već mjesecima, s obzirom na ogroman napredak u njegovoj karijeri. A otkrili su ga skauti Barselone u Real Betisu, kada je imao samo 11 godina.

Koliko je napredan u odnosu na svoje vršnjake pokazuje to što je sa 15 godina stigao do U16 tima Barselone, a prošlog ljeta je prekomandovan u U19 selekciju.

Tako je preskočio cijelu starosnu kategoriju, što se u Barseloninoj La Masiji rijetko viđa. Nakon tri meča u Barseloni B, Ronald Kuman mu je dao šansu u prvom timu 29. avgusta protiv Hetafea.

– To je tehnički potpuno nevjerovatan igrač. U desetinki sekunde može da smisli neko rješenje i improvizuje u bilo kojim trenucima i pod bilo kakvim pritiskom. Strašno je teško naći igrača s takvim karakteristikama i s takvom brzinom razmišljanja. Fizički je takođe strašno napredovao i potpuno je spreman za seniorski fudbal – rekao je njegov trener iz La Masije Franc Artiga.

Artiga je istakao i jedan problem kod 17-godišnjeg vunderkinda.

– To će se rešiti. On je hiperkompetitivno dete. Dosta je napredovao po pitanju smirivanja vlastitih emocija koje ga nekad ponesu, ali pobjednički mentalitet kakav ima nikad nisam vidio. Moraće malo da pripaziti na to – dodao je Artiga.

Tome u prilog ide i činjenica da je Gavi u osam seniorskih utakmica dobio već tri žuta kartona, ali to je nešto što će Kuman i Enrike lako preboleti s obzirom da obojica imaju igrača kakvog nisu videli još od Ćavija Ernandesa, tvrde španski stručnjaci.

“Ne smemo s njim žuriti. Nekad se mladi igrači prebrzo i prenaglo gurnu u seniorski fudbal. Moramo biti strpljivi s njim. On za sad mnogo igra na instinkt, koji ipak mora da kontroliše. To će doći s iskustvom”, dodao je Artiga.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button