EVROPSKE LIGEFUDBAL

KURTOA BLJUJE VATRU Interesuju ih samo džepovi, o nama niko ne brine

Golman Belgije Tibo Kurtoa obrušio se na UEFA i FIFA nakon utakmice za treće mjesto Lige nacija u kojoj je njegov tim izgubio od Italije.

Bio je to potpuno nevažan meč, pa je možda i to ponukalo sjajnog čuvara mreže da “izbljuje vatru”.

– Ovaj meč za treće mjesto je samo meč za pare i moramo da budemo iskreni oko toga. Igrali smo samo zato što UEFA interesuje da zaradi novac. Pogledajte samo sastave oba tima, sa koliko promjena su nastupili. A, ne bi bilo tako da je ovo bilo finale. To jasno govori da imamo previše utakmica – počeo je Kurtoa.

I kako je odmicao u monologu, postajao je sve žešći.

– UEFA je čak u svojoj namjeri osmislila još jedno takmičenje (Ligu Konferencije). Uvijek se iste stvari dešavaju. Može da vam smeta što neki klubovi žele da stvore Superligu, ali UEFA je ta koju je baš briga za fudbalere. Njima su jedino važni njihovi džepovi, sve im je u parama – naglasio je golman Reala.

Nastavio je golman Belgije i potkačio i one koji se zalažu da se Mundijali igraju na svake dvije godine.

– Dovoljno je loša stvar što niko od njih ne razgovara sa igračima, ne čuje se naš glas. A, sada još čujemo da planiraju da se Evropsko i Svjetsko prvenstvo igraju na svake dvije godine! A kada ćemo se mi odmarati? Nikad! Pa mi nismo roboti. Sve je više i više utakmica, a sve manje vremena za odmor i nikog nije briga. Epilog će biti da se najbolji igrači sve češće povređuju i sve manje će ih biti na terenu – naglasio je i dodao da je već sada nervozan kada pomisli na sljedeću godinu:

– Čeka nas u 2022. Svjetsko prvenstvo i to u novembru. Što znači da ćemo sezonu da igramo do kraja juna. I opet ćemo se povređivati! Nikog ne zanima zdravlje igrača. Tri sedmice odmora nisu dovoljne za fudbalera koji igra 12 mjeseci na najvišem nivou. Ako ne podignemo glas, stvari će se ponavljati, ništa se neće promijeniti – podvukao je Kurtoa.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button