FUDBAL

Fudbaleri koji su posrnuli zbog alkohola

Uprkos opštem uvjerenju da su sportisti zdravi ljudi bez poroka, realnost nas često uvjeri u suprotno, te malo-malo čujemo da je, recimo, neki fudbaler završio karijeru jer nije uspio da se izbori sa problemom sa alkoholom.

Alkoholizam je problem i nekih od najboljih sportista današnjice, a evo nekolicine koji su se javno, godinama borili s ovim porokom.

Garinča (1933-1983)

U svojoj domovini Brazilu se često pominje kao najveći fudbaler ikada, prije svog zemljaka Pelea. Garinča, koji je sa Brazilom osvojio Svjetsko prvenstvo 1958. i 1962. godine, veći dio svog života posvetio je alkoholu i ženama. Imao je brojne udese u pijanom stanju. Umro je 1983. godine od bolesti jetre dok je bio u alkoholnoj komi, ostavivši za sobom 14 dece.

Džordž Best (1946-2005)

Ova zvezda iz Sjeverne Irske je svoje najbolje godine provela kao talentovani napadač u Mančester Junajtedu s kojim je 1968. godine osvojio tadašnju Ligu šampiona. Best je pak bio poznat i po tome što je obožavao noćni život Mančestera. Njegova žudnja za alkoholom i ženama dala mu je status rok zvezde. Njemu je čak transplantirana jetra 2002. godine, ali je i dalje pio. Godine 2005. Best je umro nakon posljedica brojnih zdravstvenih komplikacija.

Pol Gaskojn (1967- )

Jedan od najtalentovanijih engleskih fudbalera, ali i jedan od najkontroverznijih. Dozvolio je da mu poroci, prije svega alkohol, unište blistavu karijeru. Osim po bravurama s terena kasnih 80-ih i ranih 90-ih, Gaskojn je još poznatiji po tome što nije mogao da odoli skoro nijednom poroku. Pretjerano je uživao u hrani, kockanju, drogi i, prije svega, alkoholu. Zbog svega toga imao je brojne incidente, čak je i pokušao da se ubije.

Sokrates (1954-2011)

I ovaj Brazilac je volio da uživa u životu, ali tako da ga je to koštalo glave. I njemu je transplantirana jetra 2011, ali ni to čak nije moglo da riješi njegove probleme koje je imao zbog zloupotrebe alkohola. Kasnije te godine on je umro.

Publika ga i dalje pamti kao brilijantnog igrača jer je u 60 nastupa dao 22 gola. Ipak, sve to je palo u snjeku jer je Sokratesu život jednostavno upropašćen zbog alkohola. Da sve bude gore, po zvanju je bio – doktor.

Dijego Armando Maradona (1960-2020)

Za Maradonu kažu da je vjerovatno najbolji fudbaler ikada. Ipak, čini se da je veliki Dijego širom svijeta poznatiji po svojoj zavisnosti od kokaina i alkoholizmu nego po fudbalu. U svojoj biografiji otvoreno je govorio o tome koliko je pio, kao i da je mogao da bude mnogo bolji da nije pio flašu viskija svake noći. Ovaj zlatni dečko, kako su ga zvali, zbog poroka se pretvorio u svoju sjenku. Živio je ekstremno skoro sve do svog kraja. Prošle godine u novembru Maradona je umro. Zvanično, u njegovom tijelu nisu pronađeni opijati, ali to je bilo prvo što su se svi zapitali kada su čuli lošu vijest, što dosta toga govori.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

  1. Povratni ping: automated test software
Back to top button