BOKSBORILAČKI SPORTOVI

Mate Parlov dobija ulicu u Beogradu

Beograd će dobiti ulicu Mate Parlova, najuspešnijeg jugoslovenskog boksera svih vremena i osvajača titula evropskog i svjetskog prvaka, te olimpijskog šampiona, odlučila je u utorak komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda, i to u trenutku dok se u srpskoj prestonici održava Svjetsko prvenstvo u boksu.

– Važno je da se kroz imenovanje ulica čuva sećanje na velike sportiste i ljude, a boks je jedan od sportova koji je doneo veliki broj medalja, ali pre svega i veliki broj sjajnih ljudi, koji su ga na najbolji mogući način predstavljali – rekla je predsjednica Komisije Andrea Radulović, obrazlažući odluku da se Mati Parlovu dodijeli ime jedne ulice u Beogradu.

Rođeni Splićanin, Parlov je po završetku sportske karijere živio u Fažani, u Istri, i vodio vlastiti kafić u Puli, okružen prijateljima i poštovaocima, daleko od javnog života.

Parlov je bokser koji će, osim po brojnim domaćim i međunarodnim titulama, ostati upamćen i po tvrdnji da je „amaterski boks daleko teži od profesionalnog“.

Kao ugledna javna ličnost naglašavao je svoj kosmopolitizam, usprotivio se nacionalizmima na prostorima bivše Jugoslavije i u jednom intervjuu poručio da on „ne može da bude nacionalista, jer je svjetski prvak“.

U amaterskoj karijeri imao je ukupno 310 mečeva i doživio samo 13 poraza. Osam puta je osvajao titulu prvaka Jugoslavije u poluteškoj kategoriji (1967-1974).

Bio je pet puta prvak Balkana (1971-1974), dva puta prvak Europe (1971. u Madridu i 1973. u Beogradu), osvojivši i dvije Zlatne rukavice – 1967. i 1969.

Titulu svjetskog amaterskog prvaka izborio je pobjedom na prvom Svjetskom prvenstvu, održanom 1974. godine u Havani, na Kubi. Učestvovao je na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. i osvojio zlatno odličje u poluteškoj kategoriji.

Parlov je profesionalnu karijeru u poluteškoj kategoriji započeo 1974, a titulu evropskog prvaka u WBC kategoriji osvojio je 1976. godine. Naslov svjetskog prvaka u poluteškoj kategoriji osvojio je 1978, a kao profesionalac imao je 29 borbi, od toga 24 pobjede i dvije neriješene borbe, a iz ringa je kao poražen izašao samo tri puta.

Proglašen je hrvatskim sportistom 20. veka, a njegovo ime nosi dvorana u Puli – Dom sportova „Mate Parlov“. Preminuo je 29. jula 2008. godine.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button