FUDBAL

LICEMJERNI BOGATAŠI Imigranti grade stadione u Kataru za 12 funti dnevno i umiru

Izrabljivanje radnika koji pripremaju fudbalske objekte za Mundijal naredne godine, baca sjenku na najveću fudbalsku smotru.

Cijela planeta željno iščekuje Svjetsko fudbalsko prvenstvo naredne godine u Kataru, kao i Srbija koja je obezbijedila plasman. Međutim, uslovi u kojima rade ljudi koji su zaslužni da sve bude spremno za ovaj događaj su, malo je reći katastrofalni, prenosi “Dejli Mejl”.

Radnici imigranti u Kataru za svoj 11-časovni dnevni rad gradeći velelijepna fudbalska zdanja u ovoj arapskoj zemlji, dobijaju oskudnih 12 funti!

Sat vremena putuju do posla autobusom, put im je neplaćen i nazad do kampa . Ukupno dakle 13 časova dnevno. Trenutno je većina Dohe, glavnog grada Katara iskopana, a radnici imaju problem i sa vrućinom. Kleče na suncu, postavljajući kamene pločnike oko stadiona “Lusail”, mjesta gdje će se igrati finale prvenstva.

Imaju jedno mjesto za predah, veličine jedne male autobuske stanice. Zbog vrućine, veliki broj je i smrtnih slučajeva. Podaci govore o 5.927 umrlih u periodu od 2011. do 2020. godine, dok je pakistanska ambasada u Dohi dodala još 824 žrtve u istom periodu.

Dodatni problem je što radnici ne mogu da napuste posao kao ni zemlju bez dozvole svog poslodavca. Reakcija kontroverznih poslodavaca u Kataru protiv pokušaja da se radnicima da takvo osnovno pravo znači da se neke ranije zloupotrebe ponovo pojavljuju.

Sve ovo govori o neobjašnjivom dijelu kontroverznog katarskog prvenstva sveta. Kako jedna moderna zalivska država koja je potrošila milijarde na takmičenje koje traje 28 dana, ne može da obezbedi normalne i krajnje humane uslove za rad onima koji se trude da sve mukotrpne radove završe prije starta najveće fudbalske smotre?!

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

Back to top button