FUDBAL

Osuđen čovjek koji se borio za prava radnika u Kataru tokom izgradnje stadiona

Domaćin narednog Svetskog prvenstva, Katar, čije je samo dobijanje organizacije najvećeg fudbalskog turnira već izazvalo more kontroverzi, još jednom se našla na udaru svjetske javnosti, i opet je u pitanju događaj usko vezan za Mundijal.

Naime, bivši zaposleni u organizaciji Svjetskog prvenstva 2022. Abdulah Ibhais, koji je bio na položaju menadžera za medije, osuđen je na tri godine zatvora zbog navodnog primanja mita, međutim upućeni u ovaj slučaj, prije svih međunarodne organizacije za ljudska prava, ne vjeruju u zvaničnu verziju koja je servirana.

Vjeruju, umjesto toga, čak su i ubijeđeni, da je Ibhais, koji od presude već 31 dan štrajkuje glađu – osuđen jer je kritikovao organizaciju Mundijala zbog lošeg tretmana prema radnicima angažovanim na izgradnji stadiona i prateće infrastrukture.   

Ibhais je u međuvremenu položio žalbu na presudu, ali mu je ona odbijena. Odluka da se Ibhais osudi na tri godine zatvora izazvala je žestoku osudu grupa za ljudska prava, koje veruju da je bio primoran na priznanje. Međunarodne organizacije “Human Rights Vatch” i “FairSkuare” kažu da nema dokaza o Ibhaisovoj krivici i takođe su više puta kritikovali FIFA zbog nespremnosti da interveniše u njegovom slučaju, što je i olakšalo posao katarskim vlastima da po brzom postupku iznesu presudu.

Katar, sa druge strane, ubjeđuje javnost, pozivajući se na presudu, da je Ibhais osuđen zbog primanja mita, a ne zato što je govorio protiv Vrhovnog komiteta, koji je odgovoran za organizaciju Mundijala.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button