EVROPSKE LIGEFUDBAL

Preminuo najbolji španski fudbaler svih vremena

Real Madrid je u utorak objavio da je u 88. godini umro Fransisko Pako Hento, legenda kraljevskog kluba s kojim je u razdoblju od 1953. do 1971. godine osvojio čak šest Kupova šampiona Evrope.

U 18 sezona koliko je proveo u Real Madridu, Hento je postigao 182 gola u ukupno 600 utakmica.

Hento je nosio dres Reala punih 18 godina. U vrijeme kada je bilo daleko manje utakmica nego danas sakupio je blizu 450 zvaničnih nastupa i postigao 180 golova. Proslavio se kao lijevo krilo, postavivši neke od rekorda koji ni do danas nisu oboreni.

Njegov učinak od šest osvojenih trofeja Kupa šampiona teško će biti nadmašen, baš kao i onaj što govori o uspješnosti u domaćim okvirima – špansku La ligu uzimao je čak 12 puta. U njegovoj riznici je ukupno 24 trofeja s Real Madridom.

Međunardoni institut za fudbalsku istoriju i statistiku (IFFHS) proglasio ga je za najvećeg španskog fudbalera svih vremena i 30. najboljeg igrača u istoriji fudbala. Igrao je na dva Mundijala (1962. i 1966), ali nije imao naročitog uspJeha sa “Furijom”.

Kada je odlazio u penziju 1971. na njegovom oproštaju igrao je Dragan Džajić. Izlazeći iz igre Hento je predao trećoj Zvezdinoj zvezdi dres sa brojem 11, očekivalo se da ga baš Džaja naslijedi na lijevom krilu, ali do tog transfera nikada nije došlo.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

  1. Povratni ping: 늑대닷컴
Back to top button