ZIMSKI SPORTOVI

SJEĆATE LI SE VUČKA Na današnji dan prije 38 godina u Sarajevu otvorene ZOI

Na današnji datum prije 38 godina su u Sarajevu otvorene 14. Zimske olimpijske igre.

Trajale su do 14. februara 1984. godine, a Sarajevo je u tom periodu bilo centar svjetskih sportskih dešavanja.

Nastupila su 1.272 takmičara iz 49 zemalja (998 takmičara i 274 takmičarke). U programu su bile sljedeće discipline: alpsko skijanje, bob i sankanje, hokej i umjetničko klizanje, biatlon, nordijsko skijanje i ski-skokovi.

Sarajevo je organizaciju 14. Zimskih olimpijskih igara dobilo 8. maja 1978. na sjednici Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) u Atini. Ova odluka je iznenadila sve zato što su u konkurenciji bili japanski Saporo i švedski Geteborg.

Iako je pobjednička euforija vladala u gradu, trebalo je što prije prionuti na posao jer je tada postojala samo jedna ledena ploha u Skenderiji i ski-centar na Jahorini. Sve drugo trebalo je graditi.

Ubrzo su “nikli” objekti Zetra, staza za bob i sankanje, skakaonice, dvorane, “bijele pruge”, žičare, hoteli, Olimpijsko selo i novinarsko naselje sa 2.640 stanova, saobraćajnice u pravcu planina i 28 zimsko-sportskih centara.

Za maskotu je izabran legendarni Vučko.

U Sarajevu je samo dan prije početka spektakla pao dugo očekivani snijeg. Baklju je nosilo 1.600 ljudi, a olimpijski plamen zapalila je klizačica Sanda Dubravčić.

Stanovnici bivše Jugoslavije su srcem navijali za ski-skakača Primoža Ulagu i skijaša Bojana Križaja. Međutim, oni se nisu proslavili te je u centru pažnje bio Jure Franko. On je uspio osvojiti srebro u veleslalomu. Ovo je bila prva medalja za Jugoslaviji na Zimskim olimpijskim igrama.

Najuspješnije države bile su tadašnje Istočna Njemačka (devet zlatnih, devet srebrenih i šest bronzanih medalja) i SSSR (šest zlatnih, 10 srebrenih i devet bronzanih medalja).

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

  1. Povratni ping: 늑대닷컴
Back to top button