ZIMSKI SPORTOVI

“Apsurdno je da Kina organizuje Olimpijske igre”

Njemački biatlonac, osvajač tri olimpijske medalje Erik Leser kritikovao je, ponovo, Međunarodni olimpijski komitet i njegovog predsjednika Tomasa Baha zbog odluke da se Pekingu dodijeli organizacija Zimskih olimpijskih igara.

– Sada mi sportisti plaćamo za ono što Međunarodni olimpijski komitet nije mogao da kontroliše. Stojimo sada ovdje i pokušavamo sami sebe da opravdamo što učestvujemo na Igrama u zemlji u kojoj se višestuko krše ljudska prava. U tome moramo da budemo i kritični zbog onoga što predsjednik MOK Tomas Bah radi. Političke situacije u Kini svi smo svjesni, upozoravali su brojni sportisti na to prije Igara, ali to je MOK morao da razjasni godinama ranije – rekao je Leser u intervjuu za Minhenski merkur prije odlaska na Olimpijske igre.

Nakon posljednje trke na Igrama u karijeri, muške štafete 4×7.5 kilometara u kojoj je Njemačka u uzbudljivoj posljednjoj izmjeni ostala bez medalje, Leser je ponovio svoje kritike.

– Organizacija je perfektna, ali to smo i očekivali. Ali, kritike ostaju, i dalje smatram da je apsurdno da Kina organizuje Olimpijeske igre. A to pitanje se samo gura pod tepih – prenio je ZDF Leserovu izjavu u kojoj je biatlonac podsjetio i na bliske veze Tomasa Baha sa kineskim zvaničnicima.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button