BICIKLIZAM

Kuvalja: Ruski sportisti ne zaslužuju sankcije, njih ne smije prihvatiti nijedan sportista svijeta

Predsjednik Balkanske biciklističke unije (BCU) Vladimir Kuvalja ne slaže se sa sankcijama koje su uvedene ruskim sportistima i klubovima, zbog vojne operacije koju je Rusija započela u Ukrajini.

Kao što je poznato, Međunarodni olimpisjki komitet, ali i sve krovne sportske organizacije u svijetu zabranile su nastupe Rusiji, a među njima je i Svjetska biciklistička unija (UCI). Ipak, ima i onih koji misle drugačije, odnosno onih kojima je sport na prvom mjestu.

– Sankcije koje su uvedene sportistima nisu u stvari sankcije za političku Rusiju nego za kompletnu Rusiju, kako bi se cijelom narodu ove zemlje na teret stavila kolektivna krivica. Rusije je velika sportska nacija i mislim da nije pravedno ovo što je urađeno sportistima. Zabrane pod kojim se nalaze su nešto što ne smije prihvatiti nijedan sportista na svijetu, a posebno nijedna federacija. Nažalost, sve više je onih koji pod uticajem zapadnjačkih medija osuđuju ruske sportiste kao da su nešto krivi, a oni su nepravedno uskraćeni da se bave onim za šta žive i od čega žive. Što se nas tiče, ruski sportisti i kluovi su dobrodošli u Republiku Srpsku, a vjerujem i u cijelu BiH i Srbiju. Svi saosjećamo sa Ukrajinom, ali u duhu sporta nije ono što je urađeno – rekao je Kuvalja.

Slično je govorio i prošlog ljeta kada je na Svjetskom prvenstvu u amaterskom biciklizmu koje je održano u Istočnom Sarajevu pustio rusku himnu Marini Letajevoj, što je bilo suprotno pravilima jer su svi ruski sportisti bili pod sankcijama zbog navodnog nepoštovanja doping protokola.  

– Znam da ću i zbog ovog stava sigurno trpjeti sankcije, ali kada ne bih imao ovakvo mišljenje bila bi me sramota da se bavim sportom. Smatram da sportisti ne smiju biti dio političke igre. Isto to sam govorio i ljetos, a isto ču govoriti uvijek u ovakvim slučajevima – naglasio je Kuvalja.

On je posebno kivan na stav krovne biciklističke organizacije Velike Britanije koja je čak tražila od UCI da se uvedu zabrane i ruskim funkcionerima koji rade u evropskoj i svjetskoj biciklističkoj federaciji.

– Tek to nema nikakvog smisla, pa sam jasno i glasno rekao svoj stav koji su čuli svi članovi Evropske biciklističke federacije – naglasio je Kuvalja.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

2 Comments

  1. Povratni ping: visit the website
Back to top button