EUROKUPOVIFUDBAL

UEFA uvela novi model kvalifikacija za Ligu šampiona

Kako piše ugledni The Athletic, pala je konačna odluka: UEFA je uvela još jedan način kvalifikovanja za grupnu fazu Lige šampiona. Đorđo Marketi je danas u Beču čelnicima EKA (Evropska klupska asocijacija) predstavio model po kom će se dva tima plasirati u LŠ na osnovu istorijskog učinka obračunatog u petogodišnjem periodu i klasifikovanog na dobro poznatoj tabeli UEFA koeficijenata.

Ovu privilegiju koristiće ekipe koje kroz domaći šampionat ne uspiju da se probiju do Lige šampiona.

U prevodu, ukoliko Mačester Junajted završi na 11. poziciji sezonu u Premijer ligi, ipak će igrati u eliti jer ima najbolji koeficijent među klubovima koji se nisu plasirali u LŠ. Uz Junajted, kako trenutno stvari stoje na pomenutoj listi, prolaz bi imala i Roma.

Ovo takođe znači da bismo iz jedne zemlje mogli da imamo čak osam predstavnika?! Radi se o teoriji, razumije se.

Ovu odluku UEFA bi trebalo da verifikuje u maju, dok bi primjena trebalo da počne od sezone 2024/25, za kad je najavljena promijena formata takmičenja.

Podsjetimo, donijeta je odluka da broj klubova u eliti bude povećan sa 32 na 36. Pored dva tima koja će ulaziti zahvaljujući koeficijentu, još jedno mjesto dobija peta liga Evrope (trenutno to je Francuska), kao i kvalifikaciona “staza šampiona”.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

  1. Povratni ping: shroom rope
Back to top button