FUDBAL

Katar kao posljednji stari Mundijal – FIFA častila Novi Zeland

Ovogodišnje Svjetsko prvenstvo u Kataru biće posljednje koje će se igrati po starim pravilima i u formatu s 32 reprezentacije.

FIFA je prije pet godina odlučila da poveća broj reprezentacija na budućim mundijalima sa 32 na 48. Već 2026. godine u SAD-u, Kanadi i Meksiku imaćemo Mundijal sa 48 reprezentacija, što je četvrtina FIFA članica.

Najviše će profitirati Afrika i Azija koje će udvostručiti broj učesnika na Mundijalu, dok će iz Evrope umjesto 13 na SP otići 16 reprezentacija, pa možemo reći da će i Srbija imati veće šanse da opet zaigra na glavnoj sceni.

Proširenjem SP-a FIFA će umjesto dosadašnjih 5,5 dobiti 6,5 milijardi evra, ali pomalo se gubi sama draž jer će neki timovi skoro pa imati osiguran nastup na Svjetskom prvenstvu, iako će u Evropi i dalje biti teško doći do cilja jer je veliki broj sjajnih reprezentacija i neće biti lako upasti među odabrane.

Afrika, koja trenutno ima pet, dobiće dodatna četiri mesta, dakle devet ukupno. Iz Azije će umjesto četiri na SP ići osam reprezentacija, a Južna i Sjeverna Amerika dobiće po šest umesto po četiri mjesta.

Ali, najveći pobjednik promjena biće Novi Zeland. Kvalifikacije za SP u Okeaniji su specifične i pomalo apsurdne, piše portal “SportSport.ba”.

Novi Zeland doslovno nema dostojnog konkurenta koji mu može ugroziti šanse da ide na SP. Oni su u finalu kvalifikacija za Katar pobijedili Solomonska ostrva s 5:0, a u prvih pet utakmica kvalifikacionog turnira postigli su 18 i primili samo jedan gol.

Ipak, to nije bilo dovoljno za mjesto u Kataru, jer pobjednik Okeanije za konačan plasman na SP mora da igra interkontinentalni baraž, ove godine sa petoplasiranim timom iz KONKAKAF zone, Kostarikom.

Novozelanđani su samo jednom dobili takav meč i to 2010. kada su lagano pobijedili Bahrein i otišli na Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi, gdje su remizirali u tri meča u grupi i to im je bio drugi nastup na Mundijalu nakon 1982. godine.

S reformama koje je donio predsednik FIFA Đani Infantino, Okeanija će imati obezbijeđeno najmanje jedno mjesto nas Svjetskom prvenstvu, a to ujedno znači da ćemo Novi Zeland gledati na svakom narednom Mundijalu.

Naravno, biće kao i uvek kvalifikacije, ali to će biti samo puka formalnost jer Novi Zeland nema dostojnog rivala u svojoj zoni, a više neće morati u dodatni baraž.

Od trenutka kada je 2007. Australija zbog loše konkurencije napustila Okeaniju i prešla u Aziju, Novi Zeland je osvojio bukvalno sve što je mogao i postao suveren.

Novi Zeland nije poražen od protivnika iz svoje kvalifikacijske zone u protekloj deceniji. Iako je 101. na FIFA rang listi, nema sebi ravnog u Okeaniji.

Najjači protivnik su im Salomonova ostrva, a preostali rivali su Tonga, Samoa, Fidži…

Novi Zeland će verovatno svaki put kao prvi u kvalifikacijama ići direktno, a drugoplasirani iz Okeanije igraće interkontinentalno doigravanje protiv ekipa iz Afrike, Azije i Amerike.

Definitivno, najveći pobednik novih reformi FIFA.

Osim ako se ne dogodi neka nova promena pa se Australija vrati u Okeaniju.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button