FUDBALREGIONTRANSFERI

FSS ukida čuveni “namet” još iz doba FSJ

Na narednoj sjednici Izvršnog odbora FSS-a biće, pored ostalog, donijeta odluka o ukidanju provizije od tri odsto koje su klubovi do sada plaćali na transfere igrače preko granice. Zanimljivo, ta provizija postojala je još u bivšoj Jugoslaviji.

Na prvi pogled izgleda kao sitna para, ali kada se sabere sve koliko su, recimo, Crvena zvezda i Partizan, kao klubovi koji prave najviše transfera u inostranstvo, morali da plate po toj proviziji – nakupi se. Primjera radi, ako igrač ode za 500.000 evra, od toga je 15.000 išlo, bez ijednog objektivnog razloga, u kasu srpske Kuće fudbala.

– Da konačno razjasnimo i to pitanje. U vrijeme FSJ postojala je takva taksa i iznosila je čak pet odsto, ali su tada i transferi bili manji. Odluka o ponovnom uvođenju takse solidarnosti od dva odsto donijeta je 1. avgusta 2016. U grupi klubova koji su je predložili bio je i FK Partizan. Skupština FSS u kojoj su bili prisutni predstavnici Crvene zvezde, Partizana i ostalih klubova jednoglasno je donijela odluku 13. juna 2019. da se taksa poveća na tri odsto. Novac koji FS Srbije na taj način prihoduje usmjeren je i koristi se za razvoj srpskog fudbala. Kako profesionalnog, tako i amaterskog, rekao je generalni sekretar FSS Jovan Šurbatović prije godinu i po dana.

A, za koji dan će Izvršni odbor napraviti revolucionarni potez i ukinuti „globu“ klubovima koja je preživjela četiri države od SFRJ, SRJ, SCG do Srbije.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button