TENIS

JEZIVO Bekera u zatvoru čeka pravi pakao

Njemački teniser Boris Beker proglašen je krivim i osuđen na dvije i godine zatvora po nekoliko tačaka optužnice, a poslije presude mu je pozlilo, kolabirao je, a ono što je posebno privuklo pažnju svjetske javnosti je da će kaznu služiti u zloglasnom zatvoru Vandsvort.

Počela je prva sedmica odsluženja kazne slavnog tenisera, a njemački “Bild” prenosi detalje koji se odnose na uslove u kojima je Beker, kao i na brojna pravila koja će morati da ispoštuje.

Tako je po dolasku prošao kontrole, dobio svoj poziv na koji ima pravo, a onda je smješten u ćeliju, koju će, kako “Bild” navodi, morati sam da čisti. Beker će tako morati da živi potpuno drugim načinom života od onog na koji je navikao, pa će tako zavorska hrana zamijeniti restorane, luksuzni apartman u Londonu biće mu zamijenjen sobom sa cimerima, a privatnost neće imati čak ni u toaletu. Bilo kakav bonus zbog toga što je slavna ličnost ne postoji.

Njegov dan počinje između 7 i 8 sati, a završava se oko 8 uveče kada liježe u krevet. Tokom prve sedmice obavljaju se formalnosti i papirologija, kao i upoznavanje osuđenika sa pravilima ustanove. Tako će Beker saznati da li može da se bavi nekim poslom, na koji način funkcioniše kantina, kao i vrijeme u kojem može da koristi fitnes centar.

Jedno od pravila u Vandsvortu je da nema pušenja, i pored toga što će Bekera pitati da li je pušač. “Bild” navodi, da je ovo ironično, jer je pušenje u zatvoru zabranjeno, barem je to tako zvanično. Elektronske cigarete se mogu konzumirati uz dozvolu, a obične se mogu naći, ali na “crnom tržištu”.

Tako bivši osuđenik u ovom zatvoru Kris Etkins dodaje:

– Boris će moći da koristi duvan ili da smota cigaretu na isti način na koji se kupuje i droga, korumpirano osoblje ga krijumčari. Nekoliko osuđenika se bavi preprodajom. Jedan list duvana može da košta i do šest evra, a šibica oko 5. Duvan za motanje košta više od 1.200 evra. Cijene na crnom tržištu često prouzrokuju pobune u zatvorima širom Britanije – kaže Etkins i dodaje:

– Možete brzo ući u dugove ako se upustite u igru sa duvanom. Bekeru bi bilo bolje da konzumira elektronske.

Prema pisanju “Bilda”, zavorenici dobijaju krevet, ćebad i jastuke, plastični tanjir, šolju, kao i set zatvorske garderobe kada dođu. Garderoba uključuje 3 – 4 para čarapa, 3 – 4 para donjeg veša, dva šorca i 3 ili 4 majce. Ova garderoba se mijenja jednom nedeljno.

Takođe, kada je riječ o higijeni, Boris je trenutno sam u sobi, ali je “Dejli Mejl” ranije prenio da će vjerovatno biti u sobi sa cimerima. Ovo podrazumijeva da će Beker morati da se dogovara oko čišćenja prostorije sa svojim cimerima. A dogovor nije jednostavan jer zatvorenici ne dobijaju nikakvo pomoćno sredstvo za čišćenje.

– Morate da improvizujete kada čistite, možda sa četkicom za zube ili toalet papirom ili, samo ostavite kako jeste. Ja sam završio sa momkom koji je čistio velike klavire, a on mi je otkrio neke stvari – rekao je Etkins.

Posjete u Vandsvortu

Posjete su dozvoljene, ali jednom sedmično. Sve se provjerava prije svake posjete, a mogu da uđu samo oni koji su na tajnoj listi, dokumentu koji Beker piše i na kojem su vjerovatno devojka Lilian, kao i njegova djeca.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button