BIHFUDBAL

Tomislav Ivković za SNM: O eliminaciji od Rudar Prijedora, o sjećanju na Ivicu Osima, o meču protiv Željezničara…

Borcu ove sezone penal serije su rak-rana. Nakon Tuzla sitija u Kupu BiH, jedanaesterci su po crveno-plave bili kobni i u Kupu Republike Srpske, Rudar Prijedor je bio srećniji na penal lutriji. Tomislav Ivković pokušao je sa podmlađenom ekipom da odbrani prednost od 1:0 iz Prijedora, ali nije uspio.

– Naš cilj je bio da damo šansu svim igračima koji nisu igrali ili koji su igrali vrlo malo u dosadašnjem dijelu prvenstva. Ova utakmica nam je bila bitna da vidimo u kom su stanju. Dolazi sama završnica prvenstva, gdje nam je svaki igrač bitan, rekao je Ivković.

Slijedi meč protiv Željezničara. To je uvijek derbi?

– Željo je institucija. Uživao sam svaki dan tamo dok sam radio na Grbavici, bez obzira na sve probleme koje smo prolazili. Rado se sjetim svojih igrača i ljudi sa kojima sam radio tamo. Ono što ja želim Želji neka se desi meni, ali kad dođe utakmica želim pobjedu Borca, što je i normalno. Želju vodi jedan trener, Edis Mulalić, malo podsjeća na Dijega Simeonea, na specifičan način vodi utakmice. Živi za treninge i za utakmice i to vuče njegove igrače. Od njih traži maksimum na svakom treningu i svakoj utakmici. Željezničar ima nekoliko mladih, novih igrača, ali Željo je uvijek Željo, pogotovo kada se igra na Grbavici, gdje su oni uvijek favoriti bar za jedan posto, bez obzira protiv koga igraju, kategoričan je Ivković.

Prije neki dan nas je napustio veliki Ivica Osim, sigurno imate lijepe uspomene na njega?

– Švabu znam od svoje 10. godine. Moj ujak, koji je bio menadžer ga je prodao u Strasbur. Mi smo se tada upoznali, kad god je išao za Sarajevo, pravio je pauzu u Zagrebu, tako da smo se tada družili i bili u kontaktu. Bio je veliki igrač, veliki gospodin, drugačiji od ostalih, samozatajan, ali je imao svoje specifične šale. Zaista sam uživao u svakom trenutku provedenom s njim na terenu i van njega. Za njega volim reći da je bio i matematičar. Uvijek je znao šta hoće, vrlo pametan i bistar, tako je sastavljao svoje ekipe, tako je i birao igrače. Žao mi je što je otišao tako brzo. Posljednji put smo čelu oko proslave 100 godina Željezničara. Za njegov “odlazak” sam saznao na utakmici juniora Borca i Želje u Banjaluci, kaže Ivković i dodaje:

– Uvijek se sjetim kad je Safeta Sušića vratio u reprezentaciju poslije četiri godine, mislim baš pred meč protiv Francuske u Beogradu. Jasno je znao šta mu i ko treba. Ne smijemo zaboraviti da je Pape Sušić imao 36 godina na Svjetskom prvenstvu u Italiji, uz Hadžibegića, Zlatka Vujovića i nas koji smo isto imali neko iskustvo, te mlade igrače Osim je napravio jaku i potentnu reprezentaciju. On je gledao unapred. Skoro sam saznao da je Ivica Osim procentualno najuspješniji selektor reprezentacije bivše Jugoslavije. Bilo mi je drago kad sam to pročitao. On je često znao reći, evo frajeri vi sad igrajte, ja ću sjediti i gledati, stadion je pun, ne mogu vas dozvati, pa da vidim šta možete. Sjećam se i penala protiv Argentine, ja ga gledam, krenuo je put tunela i kaže: “Ode ja, ne mogu gledati, penala mi je preko glave!” Uspio je od svih nas napraviti jednu reprektabilnu grupu igrača, koji smo ginuli jedan za druge.

Vaši bivši klubovi, Dinamo u Hrvatskoj, Crvena zvezda u Srbiji na putu su ka titulama šampiona.

– Dinamo ima dosta oscilacija, promijenio je tri trenera. Prvenstvo je interesantno jer je Dinamo kiksao više nego inače. Dinamo u normalnim situacijama bi imao puno veću razliku. Nisu dobili neke utakmice. Osijek i Hajduk su tu. Ako Dinamo ne dobije Osijeka u Zagrebu, a Hajduk dobije Rijeku u gostima biće svega, tu se lomi prvenstvo. Dinamo da bi sačuvao mirnoću mora dobiti Osijek u gostima. Što se tiče Zvezde, ona je dobila onaj ključni derbi 2:0. Možda ni Zvezda, ni Partizan neće kiksati do kraja i da će ostati ovako kako jeste, a to je da su crveno-bijeli prvi. Zvezda ima za nijansu, dvije bolju ekipu od Partizana, mada i Partizan igra dobro, nisu odigrali loše ni ovaj posljednji derbi 0:0, kada su imali šansu preko ovog dečka što je promašio prazan gol (Terzić op.a), ali to je fudbal, zaključio je Borčev šef struke, Tomislav Ivković.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

Back to top button