OSTALI SPORTOVI

Spektakl na otvaranju, a zatim na Vrbasu i Tari

Svjetsko prvenstvo u raftingu, čije će svečano otvaranje biti sutra u 21 čas na tvrđavi Kastel, biće svojevrstan sportski spektakl, ali i velika promocija Banjaluke, Foče i cijele Republike Srpske.

Ovo je istaknuto na konferenciji za novinare održanoj u muzičkom paviljonu Staklenac na kojoj su predstavnici medija upoznati sa svim onim što očekuje takmičare, ali i sve one koji su uključeni u organizaciju, narednih dana.

Gost na ovom takmičenju je predsjednik Svjetske rafting federacije Džozef Vilis Džons.

– Ovo je 19. Svjetsko prvenstvo, a meni je treći put da dolazim u Banjaluku. Jako sam uzbuđen kao i svi takmičari povodom predstojećeg događaja. Prvi put sam bio 2009. kad je bilo svjetsko prvenstvo, drugi put kad je bio evropski šampionat prije tri godine. U Svjetskoj rafting federaciji Banjaluku smatramo za jedan od najljepših i najgostoljubljivijih gradova, a Vrbas jednu od najljepših rijeka na kojima se održavaju takmičenja. Svi zajedno se radujemo predstojećem događaju i sa nestrpljenjem očekujemo početak takmičenja – istakao je Džons.

Reprezentativci Argentine već nekoliko dana treniraju na Vrbasu

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković istakao je da su gradske institucije uvijek do sada podržavale velika sportska takmičenja i da će tako biti ubuduće.

– Do sada je već mnogo pričano o ovom događaju, a i što se tiče organizacionog dijela gotovo je sve urađeno. Ostaje nam samo sada da pozovemo sve Banjalučane da gostima koji dolaze iz cijelog svijeta budemo dobri domaćini, da navijamo za njih i da im budemo podrška. Nadam se da ćemo svi zajedno uživati u nečemu što se ne održava svaki dan. U ovom dijelu godine ovo je najveći događaj za Banjaluku, a posebno naglašavam ceremoniju otvaranja koja počinje sutra u 21 čas, duž obala Vrbasa, od Zelenog mosta, Gradskog mosta pa sve do Kastela. Pozivam Banjalučane da izađu u što većem broju i da ovom događaju još više daju na važnosti. Na taj način ćemo pokazati koliko rafting znači ne samo za Banjaluku nego za cijelu državu, a i koliko nam je važan Vrbas sa svim svojim ljepotama. Grad Banjaluka pružio je maksimalnu podršku u svim segmentima organizacije ovog događaj. Očekujemo da će ovo biti najuspješnije Svjetsko prvenstvo u Banjaluci, naravno i u Foči – rekao je Stanivuković, koji je i predsjednik Organizacionog odbora Svjetskog prvenstva.

U organizaciji Svjetskog prvenstva pomoglo je i Ministarstvo porodice, omladine i sporta.

– Veliko nam je zadovoljstvo što imamo Rafting klub Kanjon koji je organizator ovog događaja i koji je omogućio da Banjaluka, Foča, ali i cijela Republika Srpska budu u žiži jednog ovako velikog takmičenja. Hvala svima koji su se uključili u organizaciju ovog događaja i želim da još jednom zamolim sve građane Republike Srpske da budu dobri domaćini i da još jednom pokažemo našu gostoljubljivost – naglasio je zamjenik ministra za sport Mario Đuran.

Tehnički organizator ovog takmičenja, Rafting klub Kanjon već ima mnogo iskustva u ovakvim izazovima.

– Hvala svima koji su omogućili da Banjaluka i Foča budu domaćini ovako velikog sportskog događaja. Ovoliko pristustvo medija je pokazatelj da rafting postaje veliki sport i nadam se da će uskoro ući u olimpijsku porodicu. Hvala svima koji su pomogli u organizaciji pogotovo Vladi Republike Srpske, Ministarstvu porodice, omladine i sporta, Gradu Banjaluka, Opštini Foča, te mnogobrojnim kompanijama, prije svega našim donatorima, USAID, UNDP, kompaniji Nektar, Tojoti… Jako je teško pobrojati sve one što su pomogli u organizaciji ovog takmičenja. Kada smo počinjali prije 20 godina mnogi su nam se podsmijavali, a sada smo ponovo organizatori najveće svjetske smotre. – rekao je predsjednik Rafting kluba Kanjon i direktor trke Svjetskog prvenstva Aleksandar Pastir.

On je istakao da su Vrbas i Banjaluka jedne od rijetkih destinacija u svijetu koje imaju mnogobrojne prednosti u odnosu na neke druge rijeke i gradove.

– Jako je teško u svijetu naći ovakvu destinaciju, sa velikim gradom u blizini, pristupnim putevima, da imate rijeku sa osvjetljenom stazom za noćne trke i naravno sve to bi bilo nemoguće da nismo uspjeli svi zajedno da se uključimo. Moram da spomenem Auto-moto savez Republike Srpske koji nam je pomogao sa transportom opreme i čamaca, Hidroelektrane na Vrbasu i Elektroprivredu Republike Srpske, koji su nam omogućili da imamo optimalan protok vode koji je potreban za takmičenja. Sve ovo je jako teško organizovati, međutim u Rafting klubu Kanjon imamo dovoljno stečenog iskustva u ovih 20 godina. Što se tiče samog terena sve je potpuno spremno, potpuno očišćeno i svi sa nestrpljenjem očekujemo start takmičenja. Mogu da kažem da će ceremonija otvaranja biti spektakularna sa direktnim prenosom na RTRS i ta slika će otići u cijeli svijet. Što se tiče samog programa, tri discipline će se održati na rijeci Vrbas, sprint, „Head-to-Head“ i slalom, dok će najzahtjevnija disciplina, spust biti održana na rijeci Tari. Sve to zahtjeva ogromnu pripremu, pogotovo transport svih takmičara, sudija, volontera i svog drugog osoblja iz Banjaluke za Foču. Sve to je zahtjevalo ogroman trud, ali siguran sam da je do sada sve dobro odrađeno i da će tako biti u danima dok bude trajao šampionat. Rafting sport je jedinstven u promociji turizma, što je pokazao period iza nas, a siguran sam da će poslije ovog događaja interesovanje za Vrbas i Taru biti još veće – dodao je Pastir.

Obustave saobraćaja

Zbog ceremonije otvaranja Svjetskog prvenstva u raftingu, doći će do izmjene u režimu odvijanja saobraćaj, te će tako biti  obustavljen saobraćaj na Gradskom mostu u Ulici Patra i to:

– dana 25. maja u vremenu od 18.00 do 24.00 časova i

– dana 26. maja godine, u vremenu od 17.00 do 24.00 časova.

Za vrijeme trajanja obustave saobraćaja na linijama javnog prevoza putnika koje saobraćaju preko Gradskog  mosta, izvršiće se preusmjeravanje pojedinih linija autobusa.

Raspored takmičenja

Četvrtak, 26. maj:

21 čas: otvaranje Svjetskog prvenstva tvrđava Kastel Banjaluka

Petak, 27. maj:

11 časova: Bijeli buk – sprint – sve kategorije

14-17 časova: Bijeli buk – Head to Head – Master

Subota, 28. maj:

11 časova: Bijeli buk – Head to Head – U19, U23, Open

Nedelja, 29. maj:

14-18 časova: Kanjon Tijesno – slalom – U19, U23

19-22 časa: Kanjon Tijesno – slalom – Open

Srijeda, 1. jun

10 časova: rijeka Tara – spust – prva grupa

14 časova: rijeka Tara – spust – druga grupa

20.30 časova: ceremonija zatvaranja Foča

srijeda, 1. jun:

10:00 Rijeka Tara: spust – prva grupa

14:00 rijeka Tara:  spust – druga grupa

18.30 Kamp rijeka Tara: ceremonija dodjele medalja – spust i generalni poredak

20.30 Ceremonija zatvaranja IRF WRC 2022

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button