KOŠARKAREGION

VESTERMAN O FINALU IZMEĐU PARTIZANA I ZVEZDE Očekujem pobjedu i veliko slavlje

Zvuči nevjerovatno, ali je istinito – poslije devet punih godina ljubitelji košarke gledaće večiti derbi u finalu ABA lige koje počinje u petak. Posljednji put kada su Crvena zvezda i Partizan ukrstili koplja za šampionsku titulu regionalne lige, meč se igrao u Laktašima, a Partizan je slavio zahvaljujući francuskom šmeku. Tadašnja ekipa trenera Duška Vujoševića imala je dva francuska internacionalca, a najefikasniji u finalnoj utakmici je sa 15 poena bio baš Leo Vesterman, danas plejmejker Monaka.

– Ne mogu da vjerujem da je to posljednji put da su Zvezda i Partizan igrali finale. Zvuči mi baš čudno, meni je nekako izgledalo kao da se meč odigrao prije mjesec dana, još se jasno sjećam te sezone, posebno tog završnog turnira u Laktašima – počinje Vesterman.

Tadašnja ekipa Partizana nije dominirala u ligaškom dijelu. Pobijedili su crno-beli 16 od 26 utakmica i tek kao četvrti su otšili na Fajnal-for.

– Znam da je svima u sjećanju to finale sa Zvezdom, ali dobro pamtim i polufinala protiv Igokee. Imali su dobar tim, morali smo baš da se namučimo da bismo došli do finala.

A onda, duel za titulu u prepunoj dvorani…

– Taj meč protiv Zvezde u Laktašima je nešto posebno u mojoj karijeri. Mala dvorana, navijači oba tima. Atmosfera koja se ne zaboravlja i na kraju ono najbitnije. Pobijedili smo i osvojili titulu. Tada se naš talenat pretočio u nešto stvarno i opipljivo. Vrlo sam ponosan na taj trofej.

Da ugođaj bude veći za Francuza, odigrao je izvanredan meč. Leo je predvodio preokret crno-belih u drugom poluvremenu.

– Sjećam se da smo gubili na poluvremenu i da nisam previše gledao na koš. Razmišljao sam kako da uposlim saigrače da oni budu ti koji će da postižu poene, ali sam u trećoj četvrtini odlučio da budem dosta agresivniji, prije svega u prodoru. Uspio sam da postignem nekoliko koševa, a onda je ostatak tima priveo meč kraj za veliko slavlje.

Kada se pogledaju imena koja su te sezone nosila crno-beli dres, jasno se vidi da je sve prštalo od talenta. Navijači su tu ekipu iz milošte zvali, Duletove ruže pošto je tim bio izuzetno mlad na čelu sa igračima kao što su Bogdan Bogdanović, Davis Bertans, Nikola Milutinov, Dejan Musli, Đorđe Gagić, Vladimir Lučić, Dragan Milosavljević, Žofri Lovernj i naravno Leo Vesterman.

– Prije možda dvije godine sreli smo se svi na večeri. Gagi, Luča, Bogdan, Žofri, Berta i ja. Dosta smo pričali o tom periodu iz Partizana i svi smo se složili, da smo ostali još nekoliko godina uz možda neko pojačanje, bili bismo na Fajnal-foru Evrolige. Pogledajte samo kakve su karijere napravili ovi momci. NBA igrači ili lideri u Evroligi. Bila je to posebna ekipa Partizana.

Danas od aktera tog finala ima samo u Crvenoj zvezdi. Trener je isti, Dejan Radonjić, a crveno-beli dres i sada nose Branko Lazić i Marko Simonović. Međutim za Vestermana ima jedno dobro poznato lice u Partizanu – Željko Obradović.

– Kada me je Željko trenirao u Fenerbahčeu ostao sam zatečen njegovim intenzitetom. Poslije tolikih titula i 30 godina karijere on ulazi u utakmicu kao da mu je prva. Svaki trening kao da mu je prvi. Uvijek je spreman da se dokazuje znanjem. Vjerovatno je to ono što ga i izdvaja od ostalih. Drago mi je što je u Partizanu i uvjeren sam da će i tu osvajati titule.

Vesterman je poslije Partizana igrao u Limožu, Žalgirisu, CSKA Moskvi, Fenerbahčeu, Barseloni i sada Monaku.

– Lijepo mi je u Monaku. Ekipa se bori za titule, imali smo dobru sezonu, saigrači su odlični, ima nas nekoliko Grobara pa je Partizan česta tema razgovra kada smo Danilo, ja i pomoćni trener Mirko tu.

Iznenadio se Leo kada je uslijedilo pitanje da li prati utakmice crno-belih ove sezone.

– Naravno da pratim. Svaku utakmicu Evrokupa sam odgledao. ABA ligu ne mogu svaku da gledam, ali sam uspio protiv Budućnosti. Tim je izgledao dobro, čini mi se da je spreman za ono najbitinije protiv Zvezde.

Finalna poruka Francuza…

– Svim srcem ću biti uz Partizan. Očekujem pobjedu i veliko slavlje. Partizan je zaslužio titulu – završava Vesterman.

Bitka za tron Jadrana počinje već u petak od 20.00. Poznati su i svi termini mečeva finalne serije. Zvezda će biti domaćin u prvom, ali i u drugom meču koji je na programu u nedjelju takođe od 20.00, jer je ligaški dio okončala na čelu tabele. S ozbirom da se igra na tri pobjede, zasad je poznato još samo da će Partizan biti domaćin u srijedu, prvog juna (20.30). Svi mečevi biće odigrani u dvorani Aleksandar Nikolić.

Ukoliko ne dobijemo pobjednika u prva tri duela, četvrti je zakazan za petak, treći jun (18.30), a eventualna majstorica igraće se u ponedjeljak, šestog juna (20.00). mozzartsport.com

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

Možda Vas interesuje?
Close
Back to top button