EUROKUPOVIFUDBAL

Defanzivac Borca optimista pred Farane: Biće 2:0, mnogo smo naučili iz prethodnih nastupa!

Fudbaleri Borca će treću godinu zaredom igrati na evropskoj klupskoj sceni, a jedan od rijetkih, koji je i u prethodne dvije sezone nosio crveno-plavi dres Aleksandar Vojnović se nada da bi se ove godine mogao napraviti iskorak.

U osmu evropsku odiseju Borac kreće sutra u 18 časova, kada će na stadionu “Dr Milan Jelić” u Modriči u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope ugostiti B36 Toršavn sa Farskih ostrva.

– U ovom dvomeču smo blagi favoriti, ali je sigurno da nam niko neće pokloniti prolaz dalje. Dobro smo analizirali protivnika, koji je usred sezone i to je njihova blaga prednost. S druge strane, njima će biti teško igrati po visokoj temperaturi. Iako ćemo igrati u Modriči, očekujem pun stadion, veliku podršku sa tribina i ako bih morao da prognoziram rezultat, rekao bih da ćemo pobijediti sa 2:0 – rekao je Vojnović.

U prethodne dvije sezone sakupio je sa Borcem šest nastupa na evropskoj sceni i ukoliko Borac preskoči prvu prepreku, taj broj bi mogao postati i dvocifren.

– Ubijeđen sam da će tako i biti. Vjerujem da možemo do drugog kola uz maksimalan angažman svakog pojedinca na terenu. A onda i sljedeća prepreka nije nepremostiva, jer idemo na pobjednika duela Fola Eš iz Luksemburga i Tre Penea iz San Marina. Međutim, o tome sada niko od nas ne razmišlja. U mislima je samo prvih 90 minuta protiv Farana – naglasio je Vojnović.

U sezoni 2020/21. Borac je kao četvrtoplasirani u Premijer ligi obezbijedio plasman u kvalifikacije za Ligu Evrope. Zbog pandemije virusa korona u kvalifikacijama je igran samo jedan susret, a voljom žrijeba u prvom kolu Banjalučani su bili domaćini Sutjesci iz Nikšića koju su savladali sa 1:0 golom Stojana Vranješa i tako su poslije 45 godina posta obezbijedili prolaz u narednu rundu. I u drugom kolu igran je jedan meč, a Borac je ponovo bio domaćin, ovog puta portugalskom Rio Aveu. Banjalučani su se hrabro nosili protiv favorizovanog rivala sve do samog finiša susreta, a onda su praktično u sudijskoj nadoknadi primili dva pogotka i tako završili svoju šestu evropsku odiseju. U prošloj sezoni Borac je kao prvak BiH igrao kvalifikacije za Ligu šampiona. Rival u prvom kolu bio je Kluž, a prvi meč u Rumuniji završen je pobjedom domaćina od 3:1. U revanš je bilo 2:0 za Borac, ali za velikana iz Platonove bio je koban produžetak u kojem su gosti postigli pogodak i prošli dalje. Tako je Borac postao prva ekipa koja je eliminisana iz daljeg takmičenja poslije uvođenja pravila da se ukine prednost gola u gostima. Poslije eliminacije iz Lige šampiona “crveno-plavi” su igrali u drugom kolu kvalifikacija za Ligu konferencije, gdje su eliminisani od Linfilda. Iako su možda važili i za blagog favorita, fudbaleri Borca su doživjeli debakl u Sjevernoj Irskoj (0:4) i poslije 0:0 u revanšu završili su još jednu evropsku epizodu.

– Naučili smo mnogo iz prethodnih grešaka. Treću godinu zaredom smo u Evropi i sigurno je da smo mnogo iskusniji nego tada. Prije dvije sezone eliminisani smo od Rio Avea zato što smo ostali bez snage u finišu susreta, prošle godine smo primili gol protiv Kluža pri kraju drugog produžetka i iz svega toga smo izvukli pouke. Siguran sam da će ovog puta biti znatno bolje – dodao je Vojnović. (Glas Srpske)

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button