FUDBAL

Dvije reprezentacije, dvije zastave – ali samo jedna himna!

Ženska fudbalska reprezentacije Sjeverne Irske ispisuje istoriju na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu svojim prvim nastupom na završnoj smotri evropskog fudbala.

Uz činjenicu da su se prvi put našle na Euru, fudbalerke Sjeverne Irske ući će u istoriju na još jedan, veoma neobičan i neuobičajen način.

U petak uveče (21 sat), u posljednjem meču grupne faze Sjeverna Irska sastaće se sa domaćinom šampionata Engleskom. I za oba tima biće intonirana samo jedna himna – „Bože, spasi kraljicu“.

Sve reprezentativne selekcije Engleske, u svim sportovima, nastupaju uz intoniranje ove himne. Vels (Zemlja mojih predaka) i Škotska (cvijet Škotske) kada nastupaju samostalno imaju svoju himnu, a Sjeverna Irska po tome je veoma specifičan „slučaj“.

U raznim sportovima, a zatim i u različitim selekcijama u tim sportovima, Sjeverna Irska nastupa pod ranim himnama. To je posljedica složenih društvenih procesa i relikt koji je ostao u sportu da oslika duboke podijeljenosti društva u ovoj zemlji.

Ragbi reprezentacija Sjeverne Irske pjeva irsku himnu – „Pjesma vojnika“ kod kuće, u gostima im intoniraju „Zov Irske“. Na Igrama komonvelta Sjeverna Irska kao himnu ima „Londonderski vazduh“

Muška i ženska fudbalska reprezentacija nastupa pod himnom „Bože, spasi kraljicu“.

– To je prilično tužno, moram da kažem. Sjeverna Irska zapravo i nema svoj identitet. Kao katolkinja, ja nemam priliku da iz dubine duše pjevam himnu prije početka meča. Ali, to ne znači da sam manje ponosna i da igram sa manje strasti i želje i da mi ovaj dres manje znači. Možda će se neko zamisliti nad ovim i biti dovoljno hrabar da napravi korak naprijed – rekla je nedavno kapiten Sjeverne Irske Marisa Kalahan.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

2 Comments

  1. Povratni ping: 드라마 다시보기
  2. Povratni ping: พรมรถ
Back to top button