BIHFUDBAL

Održan sastanak povodom Akademije za 30. rođendan Fudbalskog saveza Republike Srpske

Fudbalski savez Republike Srpske osnovan je 5. septembra 1992. godine na sjednici Skupštine održanoj u Banskom dvoru u Banjaluci i ove jeseni proslavlja 30 godina postojanja i rada.

Tim povodom danas je u prostorijama Saveza u Banjaluci održan radni konsultativni sastanak čiji su akteri bili: Ognjen Valjić, generalni sekretar i Goran Đukić, šef kabineta predsjednika Fudbalskog saveza Republike Srpske Vice Zeljkovića, te Dejan Erešić, generalni sekretar Ministarstva porodice, omladine i sporta i Tomo Marić, savjetnik u istom Ministarstvu, jedan od osnivača Saveza prije tri decenije.

– Kada se kretalo u ovu priču entuzijazam i patriotizam su bili na visokom nivou, Fudbalski klub Borac je bio pokretač svih akcija i inicijativa, da bi se organizovali u Savez u jednom nesređenom, komplikovanom i teškom vremenu. FSRS je prvi sportski strukovni savez na teritoriji novoformirane Republike Srpske. Na taj način je fudbal bio zamajac i za sve ostale sportove da se organizuju i formiraju strukovne saveze i hvala Bogu ova priča traje, evo već 30 godina, a nadamo se da će trajati beskonačno dugo, istakao je Tomo Marić, novinar i publicista koji je u to vrijeme obavljao ulogu direktora FK Borac iz Banjaluke, a klub osvojio prvi i jedini međunarodni trofej u svojoj 96 godina dugoj istoriji – Mitropa kup u Fođi.

Generalni sekretar Saveza Ognjen Valjić je istakao planove vezano za organizaciju svečane Akademije povodom 30. rođendana Fudbalskog saveza Republike Srpske.

– Imamo u planu niz akcija u povodu jubileja, a na samoj Akademiji koju želimo da organizujemo u Sportskoj dvorani Borik okvirno oko 20. septembra ove godine dodijelićemo i odlikovanja za zaslužne pojedince koji su formirali Savez. Imamo malo vremena, a mnogo posla tako da ćemo nastojati u rekordnom roku da završimo sve i Akademiju organizujemo na visokom nivou kao što je to bio posljednji “Dan fudbala Republike Srpske”, koji je probio regionalne okvire. Ovo je nešto posebno nije tradicionalno i jubilarni rođendan Fudbalskog saveza Republike Srpske želimo da proslavimo na dostojanstven i nezaboravan način, da pokažemo da živimo i postojimo, rekao je Valjić.

Goran Đukić je učesnicima sastanka prenio pozdrave predsjednika Vice Zeljkovića koji se trenutno nalazi u inostranstvu i rekao sljedeće:

– Fudbalski savez Republike Srpske je već uputio pozive na razne adrese prijateljima u regionu, čekamo pozitivne odgovore, a taj dan, kada budemo slavili rođendan, Banjaluka bi trebalo da bude fudbalski epicentar u Evropi. Predsjednik Zeljković je na poslovnom putu u inostranstvu, a do kraja ove sedmice planirali smo još jedan radni sastanak na kojem će prisustvovati i gospodin Zeljković i na kojem bi definitivno trebalo da utvrdimo datum i mjesto održavanja svečane Akademije za 30. rođendan Saveza.

Dejan Erešić, generalni sekretar Ministarstva porodice, omladine i sporta istakao je da je cijela 2022. godina jubileja sporta Republike Srpske i u njegovom znaku.

– Fudbalski savez Republike Srpske je prvoosnovani strukovni sportski Savez i kao takav ima određenu težinu i snagu, ali i ambasadorsku ulogu, jedan je od glavnih stubova nosača naše Republike i njene izvornosti. Ministarstvo će podržati sve svečanosti u godini jubileja, ali i budući rad svih strukovnih sportskih saveza okupljenih u našu porodicu. Iskreno se nadam i vjerujem da će rođendanska Akademija FSRS biti novi putokaz u budućnost kao što je to bilo rađanje Fudbalskog saveza 1992. godine. Imamo iskustvo, treba samo da ga nadogradimo, bez straha i s vizijama modernog vremena.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button