FUDBAL

Sve je izvjesno: Bundesliga je za Bajern samo formalnost

Poslije samo tri kola jasno je da će Bajern opet biti prvak Njemačke.

Razlika u odnosu na ostale timove naprosto je prevelika, što ligu čini pomalo dosadnom, komentariše sportski novinar DW Jerg Štrošajn.

Svi koji ne vole Bajern imali su na početku ove sezone Bundeslige makar tananu nadu da će možda na kraju neko drugi biti prvak.

Deset puta zaredom su Bavarci dizali “šampionsku činiju” i to je valjda dosta. Navijačima su dojadila prvenstva u kojima je prvak izvjestan.

Nadu je pojačalo to što je najtrofejniji njemački klub napustio golgeter Robert Levandovski. Moglo se desiti da ofanziva ne bude više tako ubojita. Najveći konkurenti, Borusija Dortmund i RB Lajpcig, solidno su se pojačali.

Ali danas, poslije samo tri odigrana kola, nema više ni tanane nade. Poslije pobjede od 7:0 u Bohumu, tim trenera Julijana Nagelsmana ima tri laka trijumfa i gol-razliku od 15:1.

Devet različitih fudbalera već se upisivalo u strijelce i to je odgovor na pitanje da li se može kompenzovati odlazak Levandovskog.

Izvanredne finansijske mogućnosti dopuštaju Bajernu da zagrabi za igračima sa najskuplje police, da dovodi imena poput Sadija Manea ili Matijasa De Lihta, te da isplaćuje plate od preko deset miliona evra godišnje.

To ima posljedice po ligu. Razlika u kvalitetu u odnosu na “normalne” timove tolika je da su Bavarci zapravo neka liga za sebe. Tu korak ne mogu da održa ni Dortmund i Lajpcig koji finansijski stoje odlično.

Dešavali su se, naravno, kiksevi Bajerna i ranije. Ali je rizik od loše sezone u Bundesligi ukupno gledano zanemarljiv.

Problem sa postizanjem golova je već riješen. Jedanaesta titula u nizu je samo stvar formalnosti.

(B92)

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

  1. Povratni ping: zweefparasols met voet
Back to top button