FUDBALKOŠARKA

U SJENCI RASKOLA Partizan slavi 77. rođendan

Na današnji dan prije 77. godina osnovano je Jugoslovensko sportsko društvo Partizan.

Godine su prolazile, država je mijenjala ime, ali je JSD Partizan nastavio da postoji pod istim nazivom.

Klubovi iz crno-bele porodice su osvajali titule evropskih šampiona, sportisti pisali istoriju svojih sportova i postavljali nove standarde.

– Povodom 11.000 prodatih sezonskih ulaznica, KK Partizan je pripremio iznenađenje za najuspešnijeg sportistu i najuspešniju sportistkinju JSD Partizan. Specijalni pokloni, biće im uručeni u utorak, nakon treninga crno-belih košarkaša – saopštio je KKP.

Jugoslovensko sportsko društvo Partizan je osnovano 4. oktobra 1945. godine u Beogradu, pod nazivom Fiskulturno društvo Centralnog doma Jugoslovenske armije Partizan.

Godine 1950. Partizan se reorganizuje i postaje sportsko društvo, a njegove sekcije prerastaju u klubove i okupljaju pored pripadnika JNA, i ostale građane svih uzrasta, osnivajući omladinske, a u nekim klubovima i ženske ekipe.

Na godišnjoj skupštini 1960. dopunjuje naziv društva u Jugoslovensko sportsko društvo Partizan.

Među prvim njegovim sekcijama su fudbalska i atletska, košarkaška, biciklistička i teniska.

– Nikada se za ovih 77 godina ljubav prema Partizanu nije merila titulama i trofejima, a bilo ih je toliko mnogo da je trofejna sala stadiona premala da svi u nju stanu – poručili su iz FKP.

Posljednji su osnovani tekvondo (1996) i ženski vaterpolo klub (2009). Sportsko društvo je asocijacija dvadeset i sedam klubova u dvadeset i četiri sporta.

Danas je JSD u najvećoj krizi od osnivanja jer u vrijeme velike ekonomske krize tokom koje brojni sportovi jedva uspijevaju da prežive, čelnici dvije najvažnije sportske sekcije – fudbalske i košarkaške su bore za prevlast.

Zvanično je predsjednik JSD prvi čovek KKP Ostoja Mijailović, ali to osporavaju čelnici fudbalskog kluba na čelu sa Miloradom Vučelićem.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

  1. Povratni ping: 다시보기
Back to top button