FUDBAL

“Zuba” Ronaldo priznao: Idem na terapije, imam problema sa mentalnim zdravljem

“Ronaldo – uspon, pad i iskupljenje“, naziv je dokumentarnog filma o životu jednog od najboljih fudbalera svih vremena, slavnog brazilskog napadača.

U filmu, između ostalog, nekada najbolji igrač svijeta priča o “demonima depresije”.

Razgovarajući sa Robertom Karlosom, brazilski šampion je otkrio da i danas ima problema sa mentalnim zdravljem.

– Da, i danas radim terapije – kaže nekadašnji idol navijača Barselone, Intera, Reala…

– Prošlo je dviije i po godine i mnogo bolje razumijem šta sam ranije doživio. Dolazim iz generacije koja nije imala ni najmanju mogućnost da traži pomoć. Osvrnem se i vidim da smo bili izloženi veoma, veoma velikom psihičkom stresu, a bez ikakve pripreme i pomoći. Nikoga nije bilo brige za mentalno zdravlje igrača. Danas su mnogo spremniji, dobijaju neophodnu medicinsku njegu i da se suoče sa problemima. Igrači se više proučavaju: profili svakog od njih, kako reaguju, kako treba da reaguju… U moje vrijeme nije bilo ništa od ovoga. Zna se da fudbal može da bude izvor velikog stresa i da ima ogromnu težinu u životu igrača – naglasio je. popularni Zuba.

U njegovim godinama bilo je nemoguće tražiti pomoć ili se suočiti sa njim.

– Realnost je da nismo ni znali da postoji ova vrsta problema. Ovu temu je naša generacija apsolutno ignorisala. Mnogi su, naravno, prošli kroz strašne trenutke, čak i depresiju, zbog nedostatka privatnosti, neslobode… Istina je da su problemi bili veoma evidentni, ali rješenja nisu bila dostupna – zaključio je Ronaldo.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

Back to top button