FUDBAL

Benzema najbolji na planeti, Vlahović ispred Ronalda!

Osvajač „Zlatne lopte“ za najboljeg fudbalera u prestižnom izboru „Frans fudbala“ je Karim benzema. Napadač Reala krunisan je zahvbaljujući nevjerovatnoj sezoni u Madridu u kojoj je ujedinio titule šampiona Španije i Evrope.

Nagradu je dobio na svečanosti u Parizu, na raskošnoj ceremoniji u Teatru du Šatele, a dodijelio mu je njegov bivši trener, zemljak i nekadašnji osvajač ovog trofeja Zinedin Zidan.

Petostruki osvajač “Zlatne lopte” Kristijano Ronaldo ove godine je u prestižnom izboru “Frans Fudbala” zauzeo vrlo nisko mjesto u generalnom poretku.

On je završio tek na 20. poziciji, a prvi put još od 2006. nije među desetoricom najboljih, mada kakvu je sezonu imao u dresu „crvenih đavola“ svakako nije iznenađenje.

Ispred njega je srpski napadač Dušan Vlahović koji je podijelio 17. mjesto za Kazemirom i Lusom Dijazom.

Fudbaler Barselone Robert Levandovski osvojio je nagradu “Gerd Miler” koju “Frans fudbal” dodjeljuje najboljem napadaču. Time mu je i drugu godinu zaredom dodijeljena “utješna” nagrada, kao i prošle godine kada je “Zlatna lopta” otišla u ruke Lea Mesija dok je Poljaku pripalo priznanje za najboljeg napadača.

Najbolji mladi fudbaler je Barselonin Gavi.

Najbolji golman u 2022. bio je Belgijanac Tibo Kurtoa. Blistao je na golu Real Madrida, posebno u finalu Lige šampiona protiv Liverpula (1:0). Njemu je pripao trofej „Lav Jašin“.

Nagradu „Sokrates“, prvi put uvedenu od ove godine, dobio je bivši igrač Liverpula, a sada Bajerna – Senegalac Sadio Mane.

Za klub godine izabran je engleski šampion Mančester Siti, drugi je Liverpul, treći Real Madrid, prvak Španije i osvajač Lige šampiona.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button