FUDBAL

Mitrović i Fulam preko ljeta do elitnog nivoa: Ostrvska javnost im ponovo predviđala pad

Treća sreća ili naučena lekcija iz predmeta: „Kako ne ponoviti istu grešku više puta“?

Vratili su se u Premijer ligu 2018, pa naglavačke ispali u Čempionšip. Već sljedeće sezone su ponovo izborili elitu, da bi još žešće tresnuli o pod i završili na dnu.

Ni tu nije bio kraj. Pronašli su snagu da se uzdignu i kroz svega 365 dana se još jednom obreli među najboljim engleskim klubovima.

Godina za godinom. Od 2018. do 2022. Gore-dole. Gore-dole. Pa zatim ponovo gore. Jer na Krejven kotidžu, očigledno, uživaju u jo-jo efektu.

Poučena pređašnjim dešavanjima, ili jednostavno samo zato što drži do tradicionalizma, ostrvska javnost im je ponovo predviđala pad. Isti onakav kao prethodna dva puta.

Svrstavala ih je među najveće kandidate za dno Premijer lige, vidjela ih na čelu kolone putnika u drugi rang. Kako se samo prevarila.

Bila je dovoljna samo trećina sezone da se o njima govori u potpuno drugačijem tonu. Onom pobjedničkom, umjesto predviđenom gubitničkom.

Biće da je Kotidžersima, ipak, dosadio yo-yo efekat. Sada ih privlači nešto potpuno drugačije.

Stabilnost, kontinuitet, sistem. Sve one stavke o kojima je mnogo lakše govoriti, nego ih na djelu implementirati, a koje, neminovno, donose uspjeh.

Onog momenta kada je riješio da krene tim putem, što se dogodilo ljetos između dvije sezone, Fulam je stekao neophodan preduslov da se o njemu govori kao o ozbiljnom, ambicioznom klubu.

A takve klubove predstavljaju treneri i igrači spremni da se „pobiju“ i sa najjačima. Kadri da pobjede, pa i da igraju na gol više protiv svakoga.

I oni ne smatraju dobrim sve što nije trijumf protiv Evertona, Bornmuta, Vulverhemptona i sličnih.

Pa, kada je tako, onda ni visoka, sedma pozicija ne iznenađuje. Niti potpuno zadovoljava. Kao što ne čudi ni razgoropađeni predvodnik Aleksandar Mitrović.

Koliko se pred početak ove sezone sumnjalo u ceo tim, toliko i u srpskog napadača.

Uprkos rekordnim brojkama u Čempionšipu (43 postignuta gola), brojne „nevjerne tome“ su stavljale upitnik iznad Mitrogola kada su u pitanju partije u najvišem rangu.

Povod za tako nešto nalazio se u prethodnim izdanjima u Premijer ligi – u prošlom je postigao samo tri gola.

Ipak, kao što je ovo neki drugi Fulam, tako je ovo i neki potpuno drugačiji Mitrović. Iskusniji, bolji, ubojitiji. Sposoban da iskoristi sve svoje vrline, prikrije nedostatke, a kazni svaku manu rivala.

I da, kao posljedica toga, bude u vrhu liste strijelaca (9 golova na 12 mečeva), pored golgeterskih aždaja kakvi su Erling Haland i Hari Kejn.

A sa svim tim pozitivnim što se ove sezone dešava Fulamu i Mitru sreća nema mnogo dodirnih tačaka. Ni treća sreća, ni četvrta, ni peta…

Iza ovoga stoji samo i isključivo lekcija naučena iz sopstvenih grešaka. Zbog toga se na Kotidžerse gleda kao na tim koji bi mogao da napadne Evropu, a ne onaj koga već u decembru otpisuju u borbi za opstanak.

(Sportal)

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button